• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: Συνεχίζουμε τη διαδικασία αποχωρήσεων από το Αφγανιστάν, είμαστε σε επαφές με τους Ταλιμπάν

    • NewsRoom
    ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνησή του για την διαδικασία αποχώρησης από το Αφγανιστάν και τις εικόνες που καταγράφονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έδωσε στη νέα του δήλωση προς τον αμερικανικό λαό ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

    Ο κ. Μπάιντεν υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά την απόφασή του για αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν καθώς και την ίδια τη διαδικασία που ακολουθούν οι αμερικανικές δυνάμεις για την αποχώρηση των Αμερικανών και των Αφγανών που συνεργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια με τις αμερικανικές δυνάμεις. Έκανε μάλιστα λόγο για μια από τις  πιο δύσκολες επιχειρήσεις εκκένωσης στην ιστορία.

    Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως για τη διαδικασία αποχωρήσεων επιχειρούν στο Αφγανιστάν σχεδόν 6.000 στρατιωτικοί ενώ έχουν ήδη απεγκλωβιστεί 13.000 άτομα, από τις 14 Αυγούστου έως σήμερα.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε συγκλονιστικές τις εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ωστόσο δήλωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν με ταχείς ρυθμούς τη διαδικασία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έχει εργαστεί για να βγουν από το Αφγανιστάν 204 Αμερικανοί δημοσιογράφοι, ενώ εγγυήθηκε πως όλοι οι Αμερικανοί που ζουν στη Καμπούλ θα μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα. Ο ίδιος πάντως δεν μπόρεσε να εγγυηθεί και για το ποιο θα είναι το “τελικό αποτέλεσμα” της επιχείρησης εκκένωσης στην Καμπούλ. Πιστεύει, ωστόσο, ότι οι Αφγανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να φύγουν έως τις 31 Αυγούστου.

    Οι σύμμαχοι μας “δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία μας”, δήλωσε.

    Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφές με Ταλιμπάν για τη διαδικασία απεγκλωβισμού, ενώ προειδοποίησε πως σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν αθετήσουν τις υποσχέσεις τους και εμποδίσουν τη διαδικασία θα λάβουν ισχυρή απάντηση από τις ΗΠΑ.

    Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά στρατεύματα για να βοηθήσουν στην επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Πρόισθεσε ωστόσο ότι η επέκταση της ζώνης ασφαλείας έξω από την υφιστάμενη περιοχή περιμετρικά του αεροδρομίου μπορεί να έχει απροβλεπτες συνέπειες.



    ΣΧΟΛΙΑ