• Διεθνής πολιτική

    Τσελίκ: Μας εκβιάζουν για τα μαχητικά αεροσκάφη και δεν θα το δεχθούμε

    • NewsRoom
    Ομέρ Τσελίκ

    Ομέρ Τσελίκ


    Νέα πυρά κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, αναφορικά με τη στάση της υπέρ του Ισραήλ, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει τα παράπονά του και για το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών που ζητά η Τουρκία, μετά το «όχι» που έχει εισπράξει ο Τούρκος πρόεδρος.

    «Χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα όπως όταν ζητήσαμε Patriot. Στη θέση που είμαστε, διασφαλίζουμε την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρώπης. Αν η Τουρκία δεν είναι ασφαλής, το ΝΑΤΟ θα έχει πρόβλημα και η Ευρώπη επίσης δεν θα είναι, επίσης, ασφαλής» είπε ο Τσελίκ όταν ρωτήθηκε για τα μαχητικά αεροσκάφη.

    Καταγγέλλοντας «τακτικές εκβιασμού», ο Τσελίκ συνέχισε λέγοντας πως «όταν αγοράσαμε τα S400, μας ρώτησαν γιατί το κάναμε. Τους είπαμε “επειδή δεν μας δώσατε στους Patriot”. Ένας νέος λόγος προκύπτει κάθε φορά. Μετέτρεψαν το θέμα σε εκβιασμό και όχι σε κοινή ανησυχία για την ασφάλεια. Εμείς δεν θα δεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό. Εάν υπάρχει κοινό μέλλον και προσέγγιση απέναντι στις απειλές, η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που εκπληρώνει τα καθήκοντά της. Ας καθίσουμε σήμερα και ας ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες που έχουμε».

    Ο Τσελίκ ζήτησε μια «μόνιμη εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ επιτέθηκε σε Νετανιάχου και Δύση.

    «Ελπίζουμε ότι η λεγόμενη ανθρωπιστική παύση θα μετατραπεί σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτά που κάνει ο Νετανιάχου στους κατοίκους της Γάζας είναι όμοια με αυτά που έκαναν οι Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αξίες που αντιπροσώπευαν τη Δύση έχουν εξαφανιστεί εντελώς, συνεχίζει ξεδιάντροπα την υποκρισία. Συμπεριφέρονται σχεδόν σαν σκλάβοι απέναντι στο Ισραήλ» τόνισε αρχικά και συνέχισε: «Η Ευρώπη απομακρύνεται από τις αιτίες του προβλήματος. Η Ευρώπη δεν είναι ένας κήπος με ρόδα, απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Ναζί πραγματοποίησαν σφαγή στην καρδιά της Ευρώπης και τώρα ο Νετανιάχου πραγματοποιεί αυτές τις σφαγές με τη σιωπή των ευρωπαϊκών χωρών».

    Διαβάστε επίσης

    Γεραπετρίτης στο CNBC Europe: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο

    Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Morgan Stanley: «Έχουμε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις»

    Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat): Πρέπει να αφεθεί η αγορά ενέργειας να λειτουργήσει ελεύθερα



    ΣΧΟΛΙΑ