• Διεθνής πολιτική

    Τσαβούσογλου για Έκθεση Κομισιόν: «Αντικατοπτρίζει τις απόψεις Ελλάδας και Κύπρου»

    • NewsRoom


    «Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντικατοπτρίζει τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων για θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, Αιγαίου και Κύπρου», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σαν απάντηση για την έκθεση της Κομισιόν για την διεύρυνση, σύμφωνα με το Anadolu.

    «Η ΕΕ δεν είναι ένα διεθνές δικαστικό όργανο που αποφασίζει για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας», προσθέτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Νωρίτερα, διαδοχικά ήταν τα μηνύματα της ΕΕ τα οποία αποτελούν καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.

    Τι ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου

    «Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ» τόνισε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση και τη Γειτονία, Όλιβερ Βαρέλι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έκθεση της Κομισιόν για την διεύρυνση.

    «Παρά την προσφορά της ΕΕ για εποικοδομητική δέσμευση με την Τουρκία, οι εντάσεις με μερικά κράτη-μέλη αυξήθηκαν ξανά το 2022. Τον Ιούνιο του 2022 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατα επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις από την Τουρκία. Επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών και έδωσε έμφαση στο ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, να προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο» τόνισε ο κ. Βαρέλι.

     

    Διαβάστε επίσης

    Ζεμενίδης για τουρκικά F16: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό για το νομοσχέδιο»

    Ζαπορίζια: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού

    Gazprom: «Πράσινο φως» για τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ