Διεθνής πολιτική

Τουρκία: Νικητής ο Ερντογάν και στον δεύτερο γύρο (upd)

  • NewsRoom
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας


Για μια ακόμα θητεία ετοιμάζεται να κυβερνήσει την Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών φέρνουν – όπως αναμενόταν- νικητή τον νυν πρόεδρο της χώρας, έναντι του ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα (Anadolu), με καταμετρημένο το 99,45% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,10% έναντι 47,90% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Την ίδια ώρα, το  πρακτορείο Anka, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, με καταμετρημένο 99,11%, δίνει στον Ερντογάν ποσοστό 52,07% έναντι 47,93% στον Κιλιτσντάρογλου.

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών έφτασε ξανά σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 84,93% (έναντι 88,84% στον πρώτο γύρο).

Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε λάβει ποσοστό 49,52% έναντι 44,88 του Κιλιτσντάρογλου.

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Ερντογάν, ο άλλοτε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πάνω απ’ όλα πιστός μουσουλμάνος, στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου πιστοποίησε αν μη τι άλλο την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει -παρά τον ουρανομήκη πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου- από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά ήδη τη χώρα για 20 έτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να γιορτάσει αύριο τη νίκη του παρευρισκόμενος στις εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη για την επέτειο της Άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς του Μωάμεθ Β΄ το 1453.

Διαβάστε επίσης

Εκλογές στην Τουρκία: Τι δήλωσαν οι ψηφοφόροι για τις επιλογές τους

Ερντογάν: Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη, σας ευχαριστώ όλους

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ψήφισε στις προεδρικές εκλογέςΣΧΟΛΙΑ