• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Αύξησε στο 50% τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Φατίχ Καραχάν, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

    Φατίχ Καραχάν, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας


    Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε σήμερα το βασικό επιτόκιό της κατά 500 μονάδες βάσης (+5%), στο 50%, μια απόφαση που δικαιολογείται από την αύξηση του πληθωρισμού πέραν των προσδοκιών, σχεδόν στο 70% σε ετήσια βάση.

     «Ως απάντηση στην επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού, η Επιτροπή (Νομισματικής Πολιτικής) αποφάσισε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

    Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεσμεύθηκε για νέα σύσφιξη των επιτοκίων εάν η κατάσταση των τιμών επιδεινωθεί σημαντικά.

    Η «γερακίσια» έκπληξη ήρθε 10 ημέρες πριν από τις εθνικές τοπικές εκλογές και θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως ένα μήνυμα ότι η Κεντρική Τράπεζα ήταν ανεξάρτητη από οποιουσδήποτε πολιτικούς περιορισμούς και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που εκτοξεύεται στο 70%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Σε απάντηση, το νόμισμα της λίρας σημείωσε ράλι έως και 2% και έφτασε στο 31,9 έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας εβδομάδες σταθερής πτώσης.

    Η αύξηση των επιτοκίων – η οποία ξεπέρασε σχεδόν όλες τις προβλέψεις – “έκπληξε την αγορά”, δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής FX στην In Touch Capital Markets στο Λονδίνο.

    «Η σημερινή απόφαση είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι ο διοικητής (Φατίχ) Καραχάν, ο οποίος ανέλαβε τη θέση της (Χαφιζέ Γκαγιέ) Ερκάν όταν παραιτήθηκε απροσδόκητα , είναι αποφασισμένος να θέσει υπό έλεγχο τον εκπληκτικά υψηλό πληθωρισμό», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Economist: Επιχειρηματικό άλμα της Ελλάδας – Τι λέει ο Κωστής Χατζηδάκης

    COSMOTE BLUE: Απομάκρυνση 34 τόνων πλαστικού από τις ελληνικές θάλασσες και εκπαίδευση 190 ψαράδων το 2023

    Κωστής Χατζηδάκης: Θα τηρηθεί η υπόσχεση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας



    ΣΧΟΛΙΑ