• Διεθνής πολιτική

    Το απρόσμενο χαστούκι της Λιβύης στην Τουρκία: Ζητά την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την χώρα

    • NewsRoom
    Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας


    Απρόσμενη τροπή πήραν οι τουρκολιβυκές σχέσεις μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Τρίπολης να καλέσει όλες τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους που δρουν στο έδαφός της να αποχωρήσουν.

    Μεταξύ αυτών και οι τουρκικές δυνάμεις.

    Το αίτημα διατυπώθηκε επισήμως από τα χείλη της Λίβυας υπουργού Εξωτερικών, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς -της πρώτης γυναίκας σε αυτό το αξίωμα- σε κοινές δηλώσεις της χθες με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    «Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας, για να βάλουμε τέλος στην παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία» της Λιβύης, δήλωσε.

    Δημοσίως και ευθέως, δηλαδή, η Λιβύη ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών που στρατολογήθηκαν στη Συρία και μεταφέρθηκαν στην βορειοαφρικανική χώρα.

    Πρόκειται για την πρώτη φορά που η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης θέτει ζήτημα αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων, ενώ, μάλιστα, μέχρι τώρα είχε επιδείξει ιδιαίτερα ευνοϊκή διάθεση έναντι της Άγκυρας, βαδίζοντας στα χνάρια της κυβέρνησης Σάρατζ.

    Η δήλωση της Λίβυας ΥΠΕΞ

    «Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας, για να βάλουμε τέλος στην παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων, για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία» της Λιβύης, δήλωσε η Νάιλα αλ Μανγκούς.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τρίπολη, η Μανγκούς σημείωσε ότι είναι «σημαντική η συμβολή της Τουρκίας στην κατάπαυση του πυρός και την σταθεροποίηση της εκεχειρίας σε όλη τη χώρα».

    Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας από την πλευρά του επέκρινε «τις φωνές» που, όπως είπε, «εξισώνουν την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη με εκείνη των παράνομων ομάδων». Πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν εκείνη που «απέτρεψε τη βύθιση της Λιβύης στον εμφύλιο πόλεμο».

    «Η στήριξή μας άνοιξε τον δρόμο για την εκεχειρία και τη συγκρότηση μιας νέας, πολιτικής εκτελεστικής εξουσίας» πρόσθεσε.

    Στον πόλεμο μεταξύ των δύο αντιπάλων πλευρών, που έδρευαν στην Τριπολίτιδα (δυτική Λιβύη) και την Κυρηναϊκή (ανατολική) η Τουρκία στήριζε ενεργά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που έδρευε στην Τρίπολη.

    Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στηρίχθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Με τη βοήθεια της Άγκυρας, η GNA απώθησε την επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ όταν επιχείρησαν να καταλάβουν την Τρίπολη, την άνοιξη του 2019.

    Διαβάστε ακόμη:

    Λιβύη: Η μεταβατική κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα

    Πρόσκληση σε Έλληνες επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στην Λιβύη – Άμεσα οι συνομιλίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών



    ΣΧΟΛΙΑ