• Διεθνής πολιτική

    Την Τρίτη ο ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Μελόνι

    • NewsRoom


    Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να εκφωνήσει αύριο Τρίτη, στις 11:00 (τοπική ώρα) τις προγραμματικές δηλώσεις για την κυβέρνησή της. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει στο ενεργειακό, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προάσπιση της εγχώριας γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής.

    Επίσης αύριο Τρίτη, από τις 19:00 (ώρα Ιταλίας), οι 400 Ιταλοί βουλευτές θα κληθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην 68η κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας Η θετική έκβαση της ψηφοφορίας, ουσιαστικά, θεωρείται βέβαιη (εκτός και αν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις) ενώ την Τετάρτη, η κυβέρνηση θα ζητήσει και την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής γερουσίας. Σε μια χώρα που έχει συνηθίσει σε παρατεταμένες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνήσεων, για την κυβέρνηση Μελόνι χρειάστηκε συγκριτικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

    Με τρεις διαφορετικές προτάσεις μομφής, οι οποίες πάντως δεν αναμένεται να υπερψηφιστούν, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η γαλλική κυβέρνηση, έπειτα από την απόφαση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 όχι δια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά με βάση το άρθρο 49,3 του Συντάγματος, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση.

    Η απόφαση της πρωθυπουργού της Γαλλίας ήρθε καθώς διαπιστώθηκε πως δεν ήταν εφικτή η συγκέντρωση της απαραίτητης  πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση. Η μία πρόταση μομφής έχει υποβληθεί από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ενώ άλλες δύο προτάσεις μομφής έχουν υποβληθεί από την αριστερή αντιπολίτευση.

    Ωστόσο, από τη στιγμή που η Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να υπερψηφίσει τις προτάσεις της Αριστεράς, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύουν να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής της άκρας Δεξιάς, καμία από τις προτάσεις δεν πρόκειται να περάσουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ-Η επόμενη μέρα και οι προκλήσεις

    Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη καλλιεργητών ινδικής κάνναβης

    Ουκρανία: Προσκάλεσε τον ΙΑΕΑ να την ελέγξει αν κατασκευάζει «βρώμικη βόμβα»



    ΣΧΟΛΙΑ