• Οικονομία

    Φραγκογιάννης: Μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών με το Κόσοβο

    • NewsRoom
    O υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης

    O υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης


    Η βούληση Ελλάδας-Κοσσόβου για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και εμπορικών συναλλαγών επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, με την υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας του Κοσόβου Rozeta Hajdari.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ενεργού ρόλου της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων και του στόχου της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων με την Πρίστινα.

    Η κυρία Hajdari βρίσκεται στην Αθήνα συνοδεύοντας επιχειρηματική αποστολή 19 εταιριών από το Κόσοβο η οποία θα συμμετάσχει, αύριο, σε επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώνει το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με την Enterprise Greece. Στο Φόρουμ, θα απευθύνει χαιρετισμό και ο κ. Φραγκογιάννης, ενώ θα υπογραφεί και Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Enterprise Greece και του αντίστοιχου κοσοβαρικού φορέα προώθησης των επενδύσεων KIESA (Kosovo Investment and Enterprise Support Agency).

    Κατά τη σημερινή συνάντησή τους, ο κ. Φραγκογιάννης και η κα Hajdari συμφώνησαν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών, σε πληθώρα τομέων, στην ενέργεια, τις υποδομές και μεταφορές, τις κατασκευές, τα αγροτικά προϊόντα, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Ειδική αναφορά έγινε στις επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας από την ανάπτυξη ενεργειακών διαδρόμων στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε στην Κοσοβάρα αξιωματούχο ότι περίπου 100 ελληνικές εταιρίες έχουν ήδη επενδύσει και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο Κόσοβο, κυρίως στους κλάδους των τροφίμων-ποτών, δομικών υλικών, πετρελαιοειδών και διαχείρισης αποβλήτων. Παράλληλα μεταφέροντας τη βούληση του ελληνικού πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική παρουσία του στο Κόσοβο, έθεσε στην κα Hajdari το ζήτημα της αναγκαιότητας άμεσης προώθησης μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την επίλυση δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Κόσοβο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Προσκάλεσε τον ΙΑΕΑ να την ελέγξει αν κατασκευάζει «βρώμικη βόμβα»

    Βασίλης Κικίλιας: Μετά την επιτυχία της σεζόν, ενισχύουμε τη Θάσο με νέες επενδύσεις

    Ταμείο Ανάκαμψης: Παραμένει στο 0,35% το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις – Αυξάνεται στο 1% για μεσαίες και μεγάλες



    ΣΧΟΛΙΑ