• Business

    Monte dei Paschi: Η Ιταλία πούλησε το 25% της τράπεζας έναντι 920 εκατ. ευρώ

    • Bloomberg
    Τζόρτζια Μελόνι

    Τζόρτζια Μελόνι


    Η Ιταλία πούλησε το 25% της Banca Monte dei Paschi di Siena για περίπου 920 εκατομμύρια ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια) στο πλαίσιο του σχεδίου αποεπένδυσης του κράτους από την ιστορική τράπεζα.

    Συγκεκριμένα, πούλησε 314,9 εκατομμύρια μετοχές έναντι 2,92 ευρώ έκαστη, με έκπτωση 5% στην τιμή κλεισίματος της Monte Paschi, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε δήλωση του.

    Το μέγεθος της προσφοράς αυξήθηκε από την αρχική προγραμματισμένη διάθεση μεριδίου 20% λόγω της ισχυρής ζήτησης, σύμφωνα με τη δήλωση.

    Η συναλλαγή δείχνει την «υποστήριξη της αγοράς στη συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση και τη βελτίωση της ρευστότητας των μετοχών», έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής της Citigroup, Azzurra Guelfi.

    «Η αγορά θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στο επόμενο βήμα της εξόδου/μείωσης των μεριδίων του κράτους και στην επιλογή μεταξύ νέου placement και πιθανής συγχώνευσης ή συνδυαστικής λύσης».

    Μερίδιο ελέγχου

    Η Ιταλία ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης της Monte Paschi τον περασμένο μήνα προσλαμβάνοντας συμβούλους, καθώς η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την αξία του μεριδίου ελέγχου του κράτους.

    Η διάθεση μπορεί να γίνει σε ένα ή περισσότερα στάδια, μέσω δημόσιας πρότασης ή με έκτακτες πράξεις, συμπεριλαμβανομένου συνδυασμού των δύο, ανέφερε τότε το υπουργείο.

    Η Ρώμη αγωνίζεται εδώ και καιρό να πουλήσει το 64% της συμμετοχής της στη τράπεζα με έδρα την Σιένα της Ιταλίας.

    Πριν από δύο χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να συγχωνεύσει την Paschi με την UniCredit SpA.

    Ωστόσο, η πρόοδος που σημειώθηκε υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Luigi Lovaglio, ο οποίος πέτυχε την ανάκαμψη της τράπεζας μετά από χρόνια αναδιάρθρωσης, την κατέστησε πιο ελκυστική για τους επενδυτές.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε στην Ιταλία να κρατικοποιήσει την Monte Paschi το 2017 υπό την προϋπόθεση ότι θα ιδιωτικοποιηθεί εκ νέου. Η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι το 2021, ενώ στη συνέχεια παρατάθηκε έως το 2024.

    Η Monte Paschi, που ιδρύθηκε το 1472, έχει πραγματοποιήσει επίπονες προσπάθειες επί σειρά ετών με στόχο την ανάκαμψη της.

    Η τράπεζα διασώθηκε για πρώτη φορά το 2009, αφού επλήγη από κόκκινα δάνεια και ζημιογόνες συμφωνίες παραγώγων.

    Την επόμενη δεκαετία, αγωνίστηκε να εξασφαλίσει σταθερό κέρδος, δεδομένου του περιορισμένου περιθωρίου ελιγμών υπό τους όρους που έθεσε η ΕΕ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Monte Paschi: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για τις 252 εκατ. μετοχές της τράπεζας

    Χρήστος Μεγάλου: Είναι εφικτό να πωληθεί το 27% της Πειραιώς

    Eurobank: Ανοιξε το βιβλίο για το senior ομόλογο – Στόχος η άντληση 500 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ