• Top Stories

    Την αυστηρή τιμωρία Αμερικανού ζητά η Κίνα – Πώς βανδάλισε άγαλμα 4,5 εκ. δολαρίων

    • NewsRoom


    Την τιμωρία ενός Αμερικανού αλλά και μια αποζημίωση από το Franklin Institute στη Φιλαδέλφεια απαιτούν οι κινεζικές Αρχές μετά από τον βανδαλισμό ενός αρχαίου αγάλματος, το οποίο έχουν δανείσει στο Ινστιτούτο.

    Πρόκειται για ένα άγαλμα ενός πολεμιστή από τερακότα, ηλικίας 2.000 ετών, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 4,5 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για ένα από τα 10 αγάλματα που έχει δανειστεί το Franklin Institute στη Φιλαδέλφεια από την Κίνα.

    Ο βανδαλισμός πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, όταν ο Μάικλ Ροχάνα βρέθηκε σε ένα πάρτι στο Ινστιτούτο. Κάποια στιγμή αποφάσισε να μπει στην έκθεση με τα αγάλματα, που ήταν κλειστή εκείνη την ώρα. Εβγαλε selfie με έναν από τους πολεμιστές και στη συνέχεια έκοψε τον αντίχειρα από το αριστερό χέρι του αγάλματος, το έβαλε στην τσέπη του και έφυγε.

    Το προσωπικό του μουσείου διαπίστωσε ότι κάτι έλειπε από το άγαλμα αρκετές ημέρες αργότερα, στις 8 Ιανουαρίου και το FBI κατάφερε να εντοπίσει τον Ροχάνα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε κρύψει τον αντίχειρα στο συρτάρι του γραφείου του.

    Ο διευθυντής του Κέντρου Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, που δάνεισε τα αγάλματα, άσκησε σφοδρή κριτική στο Franklin Institute, για ανευθυνότητα σε ό,τι αφορά την προστασία των αγαλμάτων. Οι Κινέζοι θα στείλουν δύο ειδικούς στις ΗΠΑ, για να εκτιμήσουν τη ζημιά και να την αποκαταστήσουν, ενώ θα διεκδικήσουν και αποζημίωση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ