• Διεθνής πολιτική

    Στίβεν Μνούτσιν (ΗΠΑ): Ζητά την έγκριση του Κογκρέσσου για το πακέτο 1 τρισ.

    • NewsRoom

    Στίβεν Μνούτσιν


    Την έγκριση του Κογκρέσου ζητά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, για το πακέτο  τόνωσης που έχει σχεδιάσει η αμερικανική κυβέρνηση, το οποίο ανέρχεται σε 1 τρισ. δολ.

    Υπογράμμισε ότι το Κογκρέσο πρέπει να σκεφτεί τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Δεν είναι ώρα να ανησυχούμε για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και το χρέος.

    Πρόκειται για μια σημαντική ένεση 1 τρισ. στην οικονομία τόνισε ο Μνούτσιν. Ένα τεράστιο πακέτο ενίσχυσης που θα περιλαμβάνει δάνεια, απευθείας χορήγηση επιταγών στους Αμερικανούς πολίτες, παροχή ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία.

    Ο κ. Μνούτσιν δήλωσε στους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η αγορά χρειάζεται περισσότερη ρευστότητα.

    Η νέα πρόταση θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα 400 δισ. δολάρια που αφορούν την εκτελεστική εξουσία, μεταξύ των οποίων και η παράταση της διορίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και διευκολύνσεις για την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων.

    Η συζήτηση είναι διαρκής λέει ο κ. Μνούτσιν ώστε να υπάρξει συνδυασμός της δημοσιονομικής τόνωσης με το πακέτο μέτρων οικονομικής ανακούφισης που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σαββατοκύριακο.

    Πρόκειται για μια στροφή του Λευκού Οίκου προς πιο επιθετικά οικονομικά μέτρα, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στις ΗΠΑ.

    «Θα είναι μεγάλο, και θα είναι τολμηρό» τόνισε σε δημοσιογράφους ο κ. Τραμπ την Τρίτη, αναφερόμενος στο σχέδιο του Λευκού Οίκου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές αεροπορικές ζήτησαν τη Δευτέρα από την κυβέρνηση οικονομική στήριξη ως $60 δισ.

    Ο Λευκός Οίκος και τα δύο νομοθετικά σώματα συμφωνούν ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο για την αντιμετώπιση της κρίσης.



    ΣΧΟΛΙΑ