• Οικονομία

    Συνεχίζει την ελεύθερη πτώση η Wall Street: Τρέχει να καθησυχάσει τις τράπεζες ο Μνούτσιν

    • NewsRoom
    Μνούτσιν

    Στίβεν Μνούτσιν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ


    Με ισχυρές απώλειες άνοιξε για την εβδομάδα η Wall Street, δίνοντας συνέχεια στην χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 10 ετών, με τον Dow Jones να σημειώνει αυτή την ώρα απώλειες 400 μονάδων, με τον δείκτη να πέφτει ενδοσυνεδριακά κάτω και από τις 22.000 μονάδες!

    Η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών μετά τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της FED την προηγούμενη εβδομάδα είναι πλέον τόσο έντονη, που την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με τους επικεφαλής των έξι μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, σε μία προσπάθεια να τονώσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα με φόντο την κατρακύλα της αγοράς.

    Μετά την αύξηση των επιτοκίων από την FED για τέταρτη συνεχόμενη φορά το 2018, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το Σαββατοκύριακο ότι ο Τραμπ είχε ιδιωτικές συνομιλίες που αφορούσαν το ενδεχόμενο να αποπέμψει τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο.

    Όμως, ο υπουργός οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν έσπευσε με ένα Tweet του να μεταφέρει τα λόγια του Προέδρου της Αμερικής, με τα οποία διαψεύδει τα όσα λέγονται σχετικά με την απομάκρυνση του Powell: «Πιστεύω ότι η αύξηση των επιτοκίων και η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της Fed είναι ένα εντελώς φριχτό πράγμα αυτή τη στιγμή, ιδίως εάν λάβουμε υπόψη τις σημαντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ποτέ δεν πρότεινα την απόλυση του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, ούτε πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να το κάνω»

    Ο κ. Μνούτσιν μίλησε με τους επικεφαλής των J.P. Morgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo και Citigroup. Κατά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι τράπεζες επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει ρευστότητα για δανεισμό προς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

    Πάντως, όπως προειδοποιούν ειδικοί σε δηλώσεις τους στο CNBC, το νέο έτος δεν θα φέρει ανάκαμψη στις αγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: (Δεν) είναι η Fed, ηλίθιε!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατρακυλούν και οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της Fed



    ΣΧΟΛΙΑ