• Διεθνής πολιτική

    State Department: Προειδοποιεί με κυρώσεις την Άγκυρα αν προxωρήσει στην αγορά δεύτερης συστοιχίας S-400

    • NewsRoom
    Eκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις

    Eκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις


    Με επιβολή κυρώσεων προειδοποίησε το State Department την Άγκυρα σε περίπτωση που προχωρήσει σε αγορά δεύτερης συστοιχίας S-400 από την Ρωσία.

    Χθες το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας, ανέφερε ότι Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για την αποστολή στην Άγκυρα μιας δεύτερης παρτίδας συστημάτων αεράμυνας S-400. Ωστόσο μετά από λίγο η Τουρκία διέψευσε το δημοσίευμα με Τούρκο αξιωματούχο να τονίζει ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».

    Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις, «αυτό που σταθερά επαναλαμβάνουμε είναι ότι ο βάναυσος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθιστά ζωτικής σημασίας το ζήτημα να αποφεύγουν όλες οι χώρες συναλλαγές με τον ρωσικό αμυντικό τομέα».

    «Διαφορετικά κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πράις.

    Σημειώνεται πως την Τρίτη το ρωσικό πρακτορείο Tass, μετέδωσε πως Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για την αποστολή στην Άγκυρα μιας δεύτερης παρτίδας συστημάτων αεράμυνας S-400.

    «Η σύμβαση για την προμήθεια της Τουρκίας για δεύτερο σύστημα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 έχει υπογραφεί, ενώ το έγγραφο συνεπάγεται τον εντοπισμό της παραγωγής μεμονωμένων εξαρτημάτων του συστήματος», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάεφ, στο περιθώριο του διεθνούς Φόρουμ Army-2022 της Μόσχας.

    «Το συμβόλαιο με την Τουρκία τίθεται επί του παρόντος σε εφαρμογή», πρόσθεσε o Σουγκάεφ.

    Αντίθετα με τις ρωσικές δηλώσεις, Τούρκος αξιωματούχος του τομέα Άμυνας ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».

    «Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά μιας δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο και στη σχετική σύμβαση», είπε ο αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέστηκε το Reuters.

    «Ως εκ τούτου, δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη εξέλιξη που αξίζει να αναφερθεί. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Υπέγραψε δεύτερο συμβόλαιο με την Τουρκία για τους S-400

    Η Τουρκία διαψεύδει την αγορά νέας συστοιχίας S-400 από την Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ