• Διεθνής πολιτική

    Σρι Λάνκα: Αποχώρησε κινεζικό στρατιωτικό πλοίο

    • NewsRoom


    Αποχώρησε την Δευτέρα ένα κινεζικό στρατιωτικό ερευνητικό πλοίο που κατέπλευσε από το λιμάνι της Σρι Λάνκα. Αναλυτές λένε ότι το Yuan Wang 5 ανήκει σε μια ομάδα κινεζικών πλοίων που παρακολουθούν τις εκτοξεύσεις δορυφόρων, πυραύλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Η Ινδία, η βόρεια γείτονας της Σρι Λάνκα, φοβάται ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το λιμάνι ως στρατιωτική βάση.

    Η Σρι Λάνκα, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης τόσο από την Κίνα όσο και από την Ινδία, είχε καθυστερήσει την άφιξη του πλοίου αφού η Ινδία εξέφρασε τις ανησυχίες της, αλλά υποχώρησε αργότερα στις κινεζικές απαιτήσεις.

    Άγνωστος ο προορισμός του πλοίου

    Το πλοίο έχει πλέον αποπλεύσει από το νότιο λιμάνι της Σρι Λάνκα, δήλωσε η Hambantota International Port Group, μια σύμπραξη μεταξύ της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα και της China Merchants Port Holdings.

    Ο επόμενος προορισμός του πλοίου δεν έγινε αμέσως γνωστός. Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι τα πλοία Yuan Wang χρησιμοποιούνται από τη Δύναμη Στρατηγικής Υποστήριξης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

    «Η επίσκεψη του πλοίου θα εμβαθύνει τις ανταλλαγές μεταξύ της Κίνας και της Σρι Λάνκα»

    Ο πλοίαρχος του Yuan Wang 5, Zhang Hongwang, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίσκεψη του πλοίου θα “εμβαθύνει τις ανταλλαγές μεταξύ της Κίνας και της Σρι Λάνκα στον τομέα της διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας και θα προωθήσει την κοινή πρόοδο της διαστημικής βιομηχανίας των δύο χωρών”.

    Η Κίνα λέει ότι το λιμάνι Χαμπαντότα, το οποίο μισθώθηκε από την China Merchants το 2017 για 99 χρόνια, αποτελεί βασικό μέρος της πρωτοβουλίας της Belt and Road που συνδέει έργα υποδομής σε διάφορες χώρες.

    Διαβάστε επίσης

    Λαπίντ προς Μακρόν: Το Ισραήλ δεν θα δεσμευτεί από μια συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν

    Ταϊβάν: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ

    Ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών: «Να αποσυρθούν τα βιβλία που «προπαγανδίζουν» την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ»



    ΣΧΟΛΙΑ