• Διεθνής πολιτική

    Σουδάν: Αμερικανικό διπλωματικό κομβόι δέχθηκε επίθεση – Επικοινωνία Μπλίνκεν με τους επικεφαλής των δύο αντίπαλων πλευρών

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν


    Αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή έγινε στόχος πυροβολισμών στο Σουδάν, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «ανεύθυνο» και «επικίνδυνο» συμβάν.

    Το περιστατικό ώθησε τον Μπλίνκεν να προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα έχουν αντίστοιχα συμβάντα τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF), τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστό και ως Χαμέτι, και τον επικεφαλής του στρατού του Σουδάν, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, με τους οποίους είχε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία.

    «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μια αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή έγινε στόχος πυροβολισμών» στο Σουδάν χθες Δευτέρα, επεσήμανε ο Μπλίνκεν μετά τη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία. «Το προσωπικό μας είναι σώο και ασφαλές», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μια «ανεύθυνη» πράξη.

    «Το περιστατικό ερευνάται προκειμένου να διευκρινίσουμε τι ακριβώς συνέβη. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες που διαθέτουμε, προκλήθηκε από δυνάμεις που συνδέονται με τις ΔΤΥ», διευκρίνισε ο Μπλίνκεν.

    «Κατέστησα απολύτως ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε απειλή για επιθέσεις εναντίον των διπλωματών μας είναι εντελώς απαράδεκτη», υπογράμμισε.

    «Ανησυχούμε βαθιά για το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας καθώς επηρεάζει αμάχους, διπλωμάτες, εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

    Χθες Δευτέρα το βράδυ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε επισημάνει ότι ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Σουδάν«δέχθηκε επίθεση» στο σπίτι του.

    Συνομιλίες

    Ο Ντάγκλο δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Μπλίνκεν στο τηλέφωνο και «συζήτησαν πιεστικά ζητήματα».

    «Θα έχουμε και άλλη συνομιλία για να συνεχίσουμε τον διάλογο και να εργαστούμε χέρι- χέρι για να χτίσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για τα κράτη μας», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter.

    Από το Σάββατο, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των RSF, δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται ο Ντάγκλο.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επικοινωνία και με τον Μπουρχάν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο Μπλίνκεν κάλεσε και τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν σε εκεχειρία και υπογράμμισε πως και οι δύο έχουν ευθύνη να «εγγυηθούν την ασφάλεια και την υγεία των αμάχων, του διπλωματικού προσωπικού και των εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής», σημείωσε η ίδια πηγή.

    Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σάββατο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 185 άνθρωποι και περισσότεροι από 1.800 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Φόλκερ Πέρτες. Εξάλλου έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στο Χαρτούμ.

    Καπνός καλύπτει την πρωτεύουσα, οι κάτοικοι της οποίας αναφέρουν αεροπορικές επιδρομές, πυρά του πυροβολικού και πυροβολισμούς.

    Οι μάχες στο Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι είναι οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες και κινδυνεύουν να χωρίσουν το Σουδάν σε δύο στρατιωτικές παρατάξεις οι οποίες είχαν μοιραστεί την εξουσία στη διάρκεια μιας ακανθώδους πολιτικής μετάβασης.

    Ο Μπουρχάν ηγείται του συμβουλίου που κυβερνά το Σουδάν, το οποίο συστάθηκε μετά το πραξικόπημα του 2021. Οι ΔΤΥ φέρονται σύμφωνα με ορισμένες πηγές να εκτελούν σχέδιο παραγόντων πιστών στον άλλοτε δικτάτορα του Σουδάν Όμαρ Χασάν ελ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε από τους στρατηγούς του το 2019, εν μέσω λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον του καθεστώτος του.

    Ο επικεφαλής των ΔΤΥ, ο στρατηγός Ντάγκλο, είναι αναπληρωτής του.

    Βάσει ενός σχεδίου μετάβασης με διεθνή υποστήριξη, οι ΔΤΥ επρόκειτο σύντομα να συγχωνευθούν με τον στρατό. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο μετά την όξυνση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

    Εκεχειρία

    Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται πάνω σε μια πρόταση εκεχειρίας, δήλωσαν δύο πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Το Κάιρο είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, ενώ ο Ντάγκλο έχει καλλιεργήσει δεσμούς με ξένες δυνάμεις, όπως τα Εμιράτα και η Ρωσία.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον στρατό και τις ΔΤΥ προκειμένου «να τους ενθαρρύνει να δεχθούν μια εκεχειρία».

    Αν και ο στρατός του Σουδάν υπερτερεί αριθμητικά και διαθέτει αεροπορικές δυνάμεις, οι ΔΤΥ έχουν μεγαλύτερη παρουσία στις γειτονιές του Χαρτούμ και άλλων πόλεων.

    Γραφεία, σχολεία και βενζινάδικα στην πρωτεύουσα παρέμειναν κλειστά χθες, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία επίσης δεν λειτούργησαν.

    Οι γέφυρες που ενώνουν το Χαρτούμ με την Ομντουρμάν και τη Μπάχρι έχουν αποκλειστεί από τεθωρακισμένα, ενώ κάποιοι δρόμοι που οδηγούν έξω από την πρωτεύουσα είναι απροσπέλαστοι.

    Διαβάστε επίσης:

    Άντονι Μπλίνκεν: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν

    Ουκρανία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε τις περιφέρειες της Χερσώνας και του Λουχάνσκ



    ΣΧΟΛΙΑ