• Top Stories

    Σκληραίνει κι άλλο η κόντρα Τραμπ – Ερντογάν: «Παγώνει» η πώληση των F-35 στην Τουρκία

    • NewsRoom


    Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας. Μετά τη δήλωση Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να χτυπήσουν πισώπλατα την Τουρκία, ο Τραμπ ανταπέδωσε «παγώνοντας» την πώληση των F-35 στην Τουρκία.

    Ενώ βρίσκονται σε ισχύ οι νέοι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο, χθες ο Ντ. Τραμπ υπέγραψε τον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, στον οποίο περιλαμβάνεται το «πάγωμα» της πώλησης των μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία.

    O Νόμος για την Εθνική Άμυνα, ύψους 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2019 (NDAA), προβλέπει την αναστολή της πώλησης αμερικανικού οπλισμού στην Τουρκία έως ότου το Πεντάγωνο καταρτίσει έκθεση εντός 90 ημερών σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία και την επίδραση από την αποκοπή της Τουρκίας από την αλυσίδα παραγωγής των F-35.

    «Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε τόσο ισχυροί που δεν θα πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε» δήλωσε ο Τραμπ για το νέο εξοπλισμό που αγοράζεται με τις εγκεκριμένες δαπάνες.

    Ο πόλεμος στη Συρία, η τύχη του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, αξιώνοντας την έκδοση του, βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου με τα θέματα-αγκάθια μεταξύ των δύο χωρών, μαζί με την πρόσφατη υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

    Τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία σχολίασε χθες ο Ερντογάν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι επιθέσεις σε βάρος της τουρκικής οικονομίας είναι πιθανό να συνεχιστούν για λίγο ακόμα».

    «Η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκρούσει τις επιθέσεις» συμπλήρωσε και δήλωσε αισιόδοξος ότι η τουρκική λίρα θα επανέλθει «σε λογικά επίπεδα», στο πλαίσιο της «οικονομικής πραγματικότητας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάιατ: Ο Τραμπ ήταν σαφής για τις ανησυχίες μας για την Τουρκία, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ερντογάν: Η Τουρκία βρίσκεται υπό πολιορκία, οι ΗΠΑ μας μαχαίρωσαν πισώπλατα



    ΣΧΟΛΙΑ