• Διεθνής πολιτική

    Τρομοκρατικό χτύπημα “κατά 90%” η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο

    Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους


    Οι Αιγύπτιοι ερευνητές που μελετούν τη συντριβή του ρωσικού Airbus στην περιοχή του Σινά είναι πλέον “κατά 90% σίγουροι” ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές υποψίες πολλών ειδικών.

    “Οι ενδείξεις και η ανάλυση μέχρι τώρα από τον ήχο στο μαύρο κουτί δείχνουν ότι ήταν βόμβα”, δήλωσε μέλος της ομάδας ερευνητών στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί. “Είμαστε κατά 90% σίγουροι ότι ήταν βόμβα”, προσθέτει.

    Ήδη από το Σάββατο ο επικεφαλής των ερευνών, Αϊμάν αλ Μουκαντάμ, είχε δηλώσει ότι το αεροσκάφος φαίνεται να διαλύθηκε στον αέρα ενώ πετούσε στον αυτόματο πιλότο, και στο τελευταίο δευτερόλεπτο της καταγραφής από το μαύρο κουτί ακούγεται ένας ήχος, αν και υποστήριζε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα. Ωστόσο, η σημερινή δήλωση στο Reuters είναι αρκετά πιο κατηγορηματική.

    Όσο για το 10% περιθώριο αμφιβολίας που αφήνει ο ανώνυμος ερευνητής; Κατά τον ίδιο, το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει σενάρια όπως έκρηξη εξαιτίας ανάφλεξης στα καύσιμα και υπερθέρμανση μπαταριών λιθίου. Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι τα ερείπια του αεροσκάφους εκτείνονται σε μία ακτίνα 13 χιλιομέτρων υποδεικνύει ότι το Airbus μπορεί πράγματι να διαλύθηκε στον αέρα.

    Όπως είναι φυσικό, και μόνο η υποψία (που σιγά-σιγά τείνει προς τη βεβαιότητα) ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα τζιχαντιστών έχει θορυβήσει την παγκόσμια κοινότητα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την αεροπορική ασφάλεια, ιδίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ήδη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε την Κυριακή ότι, αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, “τότε θα πρέπει ξεκάθαρα να επανεξετάσουμε το επίπεδο ασφάλειας που θα πρέπει να έχουμε στα αεροδρόμια περιοχών όπου το Ισλαμικό Κράτος είναι ενεργό”.



    ΣΧΟΛΙΑ