• Διεθνής πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής BRICS: Πρόσκληση ένταξης σε Σαουδική Αραβία, Ιράν και άλλα τέσσερα κράτη

    • Bloomberg
    Cyril Ramaphosa, φωτογραφία: Waldo Swiegers/Bloomberg

    Cyril Ramaphosa, φωτογραφία: Waldo Swiegers/Bloomberg


    Οι ηγέτες των BRICS κάλεσαν την κορυφαία χώρα εξαγωγής πετρελαίου, τη Σαουδική Αραβία, και πέντε ακόμη κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, να ενταχθούν στο μπλοκ τους με στόχο την επέκταση της παγκόσμιας επιρροής του.

    Η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετέχουν ως πλήρη μέλη στη συμμαχία την 1η Ιανουαρίου 2024, δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa την Πέμπτη στην ετήσια σύνοδο κορυφής του μπλοκ, στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Η επέκταση συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής και θα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από το 2010.

    Η ισχυροποίηση των δυνάμεων των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση του παγκόσμιου βάρους τους και στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Ομάδας των Επτά.

    Το μπλοκ ανέθεσε επίσης στους υπουργούς Οικονομικών και στους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να εξετάσουν το θέμα των τοπικών νομισμάτων, μέσων πληρωμών και πλατφορμών και να υποβάλουν έκθεση στο μπλοκ στην επόμενη σύνοδο κορυφής, είπε ο Ramaphosa.

    Διαβάστε ακόμη:

    Θύελλα αντιδράσεων με την απόφαση της Ιαπωνίας να ρίχνει στον Ειρηνικό νερά της Φουκουσίμα

    Jensen Huang: Στα 46 δισ. δολάρια εκτινάχθηκε η περιουσία του CEO της Nvidia

    Μαχητές της Wagner απειλούν με εκδίκηση για το θάνατο του Πριγκόζιν: «Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε»



    ΣΧΟΛΙΑ