• Διεθνής πολιτική

    Μαχητές της Wagner απειλούν με εκδίκηση για το θάνατο του Πριγκόζιν: «Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε»

    • NewsRoom


    Μαχητές της Wagner απειλούν την Μόσχα με εκδίκηση, αφού έγινε γνωστό πως ο επικεφαλής τους Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν μεταξύ των νεκρών σε αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (23/8) κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε σε βρετανικά ΜΜΕ ένοπλοι άνδρες που ισχυρίζονται ότι είναι μαχητές της Wagner αναφέρουν: «Πολλοί μιλούν αυτή τη στιγμή για το τι πρόκειται να κάνει η Wagner. Ένα πράγμα μπορούμε να σας πούμε. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε».

     

    Να σημειωθεί ότι το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός των μισθοφόρων της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, «καταρρίφθηκε» χθες στον ουρανό πάνω από την περιοχή Τβερ από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με ένα κανάλι της Wagner στο Telegram.

    Η Βάγκνερ ισχυρίστηκε: «Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε στον ουρανό πάνω από την περιοχή Τβερ από δυνάμεις αεράμυνας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας» και συνέχισε «Ένα από τα ιδιωτικά αεροσκάφη Embraer Legacy 600 που ανήκαν στον Πριγκόζιν εξαφανίστηκε από το ραντάρ στις 18:20. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το πλήρωμα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έπειτα, οι ελεγκτές ειδοποίησαν τo Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και μονάδες αεράμυνας σχετικά με το συμβάν».

    Επιπλέον, το κανάλι πρόσθεσε ότι υπάρχει και δεύτερο αεροπλάνο που ανήκει επίσης στον Πριγκόζιν: «Το δεύτερο ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer ERJ-135BJ ‘Legacy 650’ με αριθμό RA-02748 ταξιδεύει πάνω από τη Μόσχα».

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους Embraer που συνετρίβη στην περιοχή Τβερ την Τετάρτη, όπως ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ο Πριγκόζιν συμπεριλήφθηκε στη λίστα των επιβατών του συντριβή. πτήση.

    «Ξεκίνησε μια έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα της Embraer που συνέβη στην περιοχή Τβερ σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με τη λίστα επιβατών, το όνομα του Πριγκόζιν περιλαμβανόταν σε αυτή τη λίστα», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    Ποιος είναι ο Πριγκόζιν

    Γεννημένος στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, στη Σοβιετική Ένωση το 1961, ο Πριγκόζιν πέρασε μέρος της πρώιμης ζωής του στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για ληστεία και απάτη.

    Αφού απελευθερώθηκε από τη φυλακή το 1990 μετά από εννέα χρόνια κράτησης, ο Πριγκόζιν άρχισε να πουλάει χοτ ντογκ στις υπαίθριες αγορές της γενέτειράς του. Είπε στους New York Times το 2018: «Tα ρούβλια συσσωρεύονταν γρηγορότερα από ό, τι μπορούσε να τα μετρήσει η μητέρα του». Και καθώς η Σοβιετική Ένωση έπεσε, ο Πριγκόζιν δημιούργησε αρκετές επιχειρήσεις.

    Μετά την ενασχόλησή του με μια επιχείρηση παντοπωλείου και στη συνέχεια με μια επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών, ο Πριγκόζιν αργότερα έγινε εστιάτορας. Μετά την επιτυχία πολλών καταστημάτων, ο Πριγκόζιν άρχισε να κερδίζει προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας του Κρεμλίνου με την ελίτ της Ρωσίας.

    Αυτό τον ώθησε στο προσκήνιο της ρωσικής πολιτικής και σηματοδότησε τις αυξανόμενες φιλοδοξίες του.

    Τελικά ήρθε κοντά με τον ίδιο τον Πούτιν και θεωρείται ότι έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια σε κυβερνητικές συμβάσεις σίτισης μαθητών και κυβερνητικών εργαζομένων.

    Αυτά τα συμβόλαια, μερικά από τα οποία αργότερα ενεπλάκησαν στο στρατό, πιστεύεται ότι τον οδήγησαν να ξεκινήσει την ομάδα μισθοφόρων Wagner, αν και οι πληροφορίες για την ακριβή προέλευσή της είναι σπάνιες.

    Ένα σενάριο θέλει την ομάδα Βάγκνερ να ίδρυσε ο Ντμίτρι Ούτκιν, το δεξί χέρι του Πριγκόζιν, – ο οποίος λογίστηκε επίσης νεκρός στο δυστύχημα – και εμφανιζόταν ως «μπροστινός» του ηγέτη της Βάγκνερ.

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Πηγή της Wagner επιβεβαίωσε τον θάνατο του Πριγκόζιν

    Λευκός Οίκος: Δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν ο θάνατος του Πριγκόζιν

    Ρωσία: Ο Πριγκόζιν συνάντησε τον Πούτιν μετά την ανταρσία



    ΣΧΟΛΙΑ