• Διεθνής πολιτική

    Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν: Άκαρπες προς το παρόν οι συνομιλίες για τα σιτηρά

    • NewsRoom

    Turkish Presidency via AP, File


    Σε αδιέξοδο παρέμεινε το μέλλον της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μετά τη σημερινή μαραθώνια συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι.

    Όπως υποστήριξε ξανά ο Ρώσος πρόεδρος μετά το πέρας της συνάντησης, «η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά όταν όλες οι επιμέρους συμφωνίες θα έχουν εκπληρωθεί».

    Επανέλαβε μάλιστα την κριτική που έχει ασκήσει στο παρελθόν κατά της Δύσης.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της συμφωνίας, αναφέροντας ότι ο ίδιος πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί σύντομα λύση για την αναβίωση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

    «Μόνο υποσχέσεις»

    Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αποφάσισε τον Ιούλιο να αποχωρήσει από τη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, συμφωνία καίριας σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, καταγγέλλοντας πως η διάθεση των δικών της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στη διεθνή αγορά συνεχίζει να εμποδίζεται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

    Έκτοτε, η Μόσχα απειλεί πως θα μπορούσε να πλήξει πλοία που αναχωρούν από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Έχει εξάλλου εντατικοποιήσει τους βομβαρδισμούς σε ουκρανικές λιμενικές υποδομές.

    Όσον αφορά την επάνοδο στη συμφωνία για τα σιτηρά, «υπάρχει πλέον διαδικασία βασιζόμενη στην καλύτερη κατανόηση και στην καλύτερη απάντηση όσον αφορά τα αιτήματα της Ρωσίας», εκτίμησε την Πέμπτη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν, που πήγε στη Μόσχα για να προετοιμάσει την επίσκεψη του προέδρου του.

    Η λύση ως προς τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας «εξαρτάται από τις δυτικές χώρες, που πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», είχε πει στις αρχές Αυγούστου ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα αιτήματα που προβάλλει η Μόσχα.

    Σημειώνεται ότι η Ουκρανία εξαρτάται πλέον για τις παραδόσεις αυτές από χερσαία δρομολόγια και ποτάμιο λιμένα με μικρό βάθος, που περιορίζει εξ ορισμού τις ποσότητες των σιτηρών που μπορούν να εξάγονται, ενώ το Κίεβο αναζητεί εταίρους για να ξαναρχίσει τις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που γίνονται μέσω Μαύρης Θάλασσας.

    Η Ουκρανία έστειλε πρόσφατα τέσσερα πλοία να δοκιμάσουν νέα θαλάσσια διαδρομή, που δεν περνά παρά ελάχιστα από διεθνή ύδατα κι ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος της από κράτη μέλη του NATO — τα σκάφη που τη διαπλέουν είναι κατά συνέπεια πολύ λιγότερο πιθανό να γίνουν στόχος ρωσικών επιθέσεων.

    Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει ετοιμάσει δική της πρόταση, που προβλέπει την αποστολή διατροφικών προϊόντων δωρεάν σε χώρες της Αφρικής και σιτηρών σε μειωμένες τιμές προς επεξεργασία στην Τουρκία χάρη σε οικονομική συμβολή του Κατάρ.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ φάνηκε να αποκλείει πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, για την επαναφορά σε ισχύ της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

    «Δεν υπάρχει ακόμη καμιά εγγύηση γι’ αυτή [την πρόταση], μόνο υποσχέσεις», είπε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ο Πούτιν «ανοικτός σε συνομιλίες» για την συμφωνία για τα σιτηρά

    Συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Αν. Μεσογείου-Ευρώπης

    Ουκρανία: Αποχωρεί και επίσημα ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ



    ΣΧΟΛΙΑ