• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Αποχωρεί και επίσημα ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ

    • NewsRoom

    Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ


    Επιβεβαίωσε σήμερα ότι αποχωρεί από τη θέση του ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, αφού χθες ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε ότι είναι ώρα για «νέες προσεγγίσεις» στο υπουργείο Άμυνας.

    Σε ανάρτησή του στο X, ο Ρέζνικοφ επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του στο κοινοβούλιο της χώρας.

    Τη θέση του θα πάρει ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος σήμερα διευθύνει το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ρέζνικοφ είχε ηγηθεί του υπουργείου πριν από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

    Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι θα γίνει ο νέος πρεσβευτής του Κιέβου στο Λονδίνο, όπου έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με ανώτερους πολιτικούς.

    Διεθνώς αναγνωρισμένος

    Ο 57χρονος Ρέζνικοφ έχει γίνει γνωστό πρόσωπο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

    Διεθνώς αναγνωρισμένος, έχει παρακολουθήσει τακτικά συναντήσεις με τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο λόμπι για πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό.

    Όμως η απόλυσή του αναμένεται εδώ και καιρό, ενώ την περασμένη εβδομάδα, είπε στους δημοσιογράφους ότι διερευνούσε άλλες θέσεις μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο.

    Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε ότι εάν ο Ζελένσκι του πρόσφερε την ευκαιρία να εργαστεί σε άλλο έργο, πιθανότατα θα συμφωνούσε.

    Σύμφωνα με τον Ουκρανό σύμβουλος Άμυνας Γιούρι Σακ, ο Ρέζνικοφ πρωτοστάτησε στον μετασχηματισμό του υπουργείου, θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    «Η παρακαταθήκη του είναι ότι έχει πείσει τους υπουργούς Άμυνας σε όλο τον κόσμο ότι το αδύνατο είναι δυνατό», δήλωσε, αναφερόμενος στην επιτυχή άσκηση πίεσης από τον Ρέζνικοφ σε ξένες κυβερνήσεις για την προμήθεια όπλων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η απόλυση του Ρέζνικοφ έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης προσπάθειας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην κυβέρνηση του Ζελένσκι, με την εξάλειψη της δωροδοκίας, που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Ουκρανίας σε θεσμούς όπως η ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τζόρτζια Μελόνι: Συγκρούσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας για την πώληση της Monte dei Paschi

    Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν για τη συμφωνία για τα σιτηρά

    Mε το βλέμμα στα ενεργειακά η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ



    ΣΧΟΛΙΑ