• Διεθνής πολιτική

    Σαρλ Μισέλ: Υπάρχει μόνο ένας επιτιθέμενος, η Ρωσία

    • NewsRoom

    Σαρλ Μισέλ


    Αντιδράσεις στη Δύση έχει προκαλέσει η εξαγγελία Πούτιν για μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων, επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, να απαντά σε αυστηρό ύφος ότι υπάρχει μόνο ένας επιτιθέμενος και αυτή είναι η Ρωσία.

    Με ανάρτηση στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι «Το Κρεμλίνο ανακοινώνει κινητοποίηση για τη διεθνή ημέρα Ειρήνης 2022, ενώ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι χώρες εργάζονται για τη συνεργασία, την ασφάλεια και την ευημερία. Σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχει μόνο ένας επιτιθέμενος, η Ρωσία και μία χώρα που δέχεται επίθεση, η Ουκρανία. Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένει σταθερή» τόνισε ο κ. Μισέλ.

    «Επικίνδυνος πυρηνικός τζόγος»

    «Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Ρωσίας για στρατιωτική κινητοποίηση.

    «Αυτή η ομιλία και οι ανακοινώσεις που έγιναν, τόσο για τα δημοψηφίσματα, όσο και για την στρατιωτική κινητοποίηση, είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του της επιθετικότητας». Όπως είπε, πρόκειται «για ακόμη ένα σημάδι της απελπισίας του Πούτιν» και συμπλήρωσε ότι αυτή η επιθετικότητα έχει συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού της Ρωσίας. Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιπροσθέτως έκανε λόγο για «επικίνδυνο πυρηνικό τζόγο».

    Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Νέα Υόρκη (οι οποίες έγιναν πριν από την πρωινή ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν) υπογραμμίζοντας ότι (η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) «επιβεβαίωσε μία πολύ σταθερή στάση ότι ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε αυτά τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα που οργανώνονται σε εδάφη τα οποία έχουν καταληφθεί παράνομα και με βάρβαρο τρόπο», προσθέτοντας ότι «όλες οι προσπάθειες της Ρωσίας να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας αντιβαίνουν στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο λόγος που ο Πούτιν “παίζει” το χαρτί της κλιμάκωσης



    ΣΧΟΛΙΑ