• Διεθνής πολιτική

    Ρωσική εισβολή: Συγκρούσεις για την κατάληψη του Τσέρνομπιλ

    • NewsRoom
    O χώρος του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ


    Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν εισβάλει από το πρωί από όλες τις πλευρές στο ουκρανικό έδαφος. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας εισήλθαν σε μια περιοχή κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και διεξάγονται μάχες κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο twitter ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν την περιοχή του Τσέρνομπιλ και τόνισε ότι οι στρατιώτες θα δώσουν και τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986. “Είναι μια κήρυξη πολέμου κατά όλης της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

    Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ρωσικές δυνάμεις πήραν υπό τον ελεγχό τους την περιοχή Χερσόνα στην ανατολική Ουκρανία.

    Υπο πολιορκία βρίσκεται και το Κίεβο με το μέτωπο της ουκρανικής πρωτεύουσας να είναι κομβικής σημασίας. Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Γκοστομέλ, 15 λεπτά από το Κίεβο, όμως λίγη ώρα μετά ο Ουκρανός αρχιστράτηγος δήλωσε ότι γίνονται μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις για τον έλεγχο του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αεροδρόμιο φαίνεται πως έχει περάσει υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον περικυκλώνουν την ουκρανική πρωτέυουσα.

    Το Κίεβο πλέον αρχίζει να αδειάζει, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν χρήματα από τα ATM των τραπεζών και να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα αγαθά από τα σούπερ μάρκετ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα, αναζητώντας περιοχές σε ασφαλή -όσο γίνεται- απόσταση από τις εχθροπραξίες.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός διείσδυσε στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad.

    Κάτοικοι στο Κίεβο σπεύδουν σε σταθμούς του μετρό που μετατρέπονται σε καταφύγια, ενώ ο δήμαρχος της πόλης κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας.

    Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φάνηκε μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

    Σημειώνεται ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους στο Ντονμπάς (Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ), ενώ ώρα με την ώρα οι αποσχιστές κερδίζουν εδάφη.

    Επιπλέον υπάρχουν αναφορές για δεκάδες νεκρούς, στρατιώτες και άμαχους.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί σε σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

    Όπως έγινε γνωστό, από ανακοίνωση του τοπικού περιφερειάρχη, γύρω στις 16:30, ένα νοσοκομείο στο Ντόνετσκ χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα.

    Οι ουκρανικές αρχές μετέδωσαν ότι η Μόσχα έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από το πρωί, ενώ και οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει ότι σκότωσαν γύρω στους 50 στρατιώτες έκαστη. Επιθέσεις έχουν γίνει και στην Οδησσό και στη Μαριούπολη στην παρευξείνια παραλία της χώρας. Σιδηρόδρομοι και λιμάνια έχουν κατεβάσει ρολά.

    Διαβάστε επίσης

    Ζελένσκι: Αναμένει από τους Δυτικούς χειροπιαστές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

    Μαριούπολη: Καταστράφηκε ολοσχερώς η αεροπορική βάση από ρωσικούς πυραύλους

    ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον έστειλε μαχητικά F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία



    ΣΧΟΛΙΑ