• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ για «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας

    • NewsRoom
    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

    Ντμίτρι Πεσκόφ


    Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες για «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις διαδηλώσεις υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

    Περίπου 3.500 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων που έγιναν το Σάββατο σε δεκάδες πόλεις, από τη Μόσχα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info η οποία παρακολουθεί τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Ρωσία.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωπο, φωνάζοντας «Ναβάλνι, είμαστε μαζί σου», κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο μπλόγκερ και επικριτής του Κρεμλίνου. Σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν βίαια επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποβάθμισε ωστόσο το μέγεθος των κινητοποιήσεων. «Ελάχιστοι άνθρωποι βγήκαν (στους δρόμους), πολλοί ψηφίζουν τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν», ο οποίος επανεξελέγη στη θέση αυτή με ποσοστό άνω του 76% το 218, είπε, καταγγέλλοντας ότι έγινε προσπάθεια να «προκληθεί αναστάτωση» στη χώρα.

    Επέκρινε επίσης την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, η οποία μέσω του ιστοτόπου της κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να μην πάνε στις διαδηλώσεις, αναφέροντας και τα σημεία όπου ήταν προγραμματισμένες οι συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του Ναβάλνι. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από τη ρωσική διπλωματία ως απόπειρα προβολής μιας «πορείας κατά του Κρεμλίνου», την οποία ο Πεσκόφ χαρακτήρισε σήμερα «παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

    Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της πρεσβείας των ΗΠΑ, τέτοιες προειδοποιήσεις απευθύνονται συχνά στους Αμερικανούς πολίτες σε όλες τις χώρες του κόσμου. «Πρόκειται για μια πρακτική ρουτίνας», σημείωσε.

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν χθες «τις βίαιες μεθόδους εναντίον των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων» στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου, όπως εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την αστυνομία ότι «χτυπούσε αδιακρίτως και συνέλαβε αυθαίρετα» τους διαδηλωτές.

    Από την πλευρά της, η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν εναντίον των δυνάμεων της τάξης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

    Η εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης ωστόσο ανέφερε ότι θα ερευνήσει όχι μόνο τις βιαιοπραγίες εναντίον αστυνομικών αλλά και εκείνες που διέπραξαν «οι δυνάμεις που είναι αρμόδιες για την τήρηση του νόμου». Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται μια γυναίκα να πέφτει στο έδαφος, αφού την κλοτσούν αστυνομικοί. Η γυναίκα αυτή, που ονομάζεται Μαργκαρίτα Ιουντίνα, εισήχθη σε νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου, φέροντας τραύματα στο κεφάλι. Ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου Τζανέλιτζε της Αγίας Πετρούπολης χαρακτήρισε «σοβαρή» την κατάστασή της. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας, την Όλγκα Ριαμπίνινα, η Ιουντίνα πήρε εξιτήριο σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ