• Διεθνής πολιτική

    Ράσμουσεν κατά Μακρόν: «Βαθιά επιζήμιες οι προσπάθειες του Μακρόν στο Ουκρανικό»

    • NewsRoom


    «Βαθιά επιζήμιες» χαρακτήρισε τις προσπάθειες του Μακρόν, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. “Δεν ήταν επιτυχία”, δήλωσε μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Le Point, σύμφωνα με το Reuters.

    Τα σχόλιά του έρχονται μετά από επικρίσεις, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη, για το πώς ο Μακρόν κράτησε ανοιχτή γραμμή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με απευθείας τηλεφωνήματα ακόμη και μετά την εισβολή στην Ουκρανία και προειδοποίησε κατά της “ταπείνωσης” της Ρωσίας.

    Δεν απάντησε το γαλλικό προεδρικό γραφείο

    “Ο Μακρόν μας εξέπληξε στην αρχή της κρίσης με την, τουλάχιστον, μοναδική και επικριτική δήλωσή του ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να ταπεινωθεί και προσέφερε μια έξοδο. Τέτοιες δηλώσεις ήταν καταστροφικές και βαθιά επιζήμιες”, πρόσθεσε. Το γαλλικό προεδρικό γραφείο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Ωστόσο, η σφοδρή επίθεση του Ράσμουσεν έρχεται σε μια στιγμή που ο Μακρόν αναπροσαρμόζει το μήνυμά του και αποκτά έναν πιο αυστηρό τόνο κατά της Μόσχας.

    Σε ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος ηγέτης επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι θα μιλήσει ξανά με τον Πούτιν τις επόμενες ημέρες για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ασφαλείας που συνδέεται με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας.

    Αλλάζει ο τόνος απέναντι στην Μόσχα

    Ωστόσο, σύμφωνα με παρατηρητές, η ομιλία του Μακρόν, στην οποία κατηγόρησε τη Ρωσία για σύγχρονο ιμπεριαλισμό και προέτρεψε τις αναπτυσσόμενες χώρες να ταχθούν στο πλευρό της Μόσχας, σηματοδότησε μια αλλαγή στον τόνο του απέναντι στη Μόσχα.

    Ο Μακρόν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εάν “η κυριαρχία της Ουκρανίας γίνει σεβαστή, το έδαφός της απελευθερωθεί και η ασφάλειά της προστατευθεί”. “Η Ρωσία πρέπει τώρα να καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της με στρατιωτικά μέσα”. Ο Ράσμουσεν δήλωσε πως δεν πείστηκε.

    “Αποδυνάμωσε τη διεθνή συνοχή και νομίζω ότι τώρα το μετανιώνει και προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία”, είπε στη συνέντευξη.

    Διαβάστε επίσης

    Επιστράτευση στην Ρωσία: Στο μέτωπο ή στην φυλακή οι διαδηλωτές

    Στάνο για το τετ α τετ των ΥΠΕΞ Ουγγαρίας-Ρωσίας: «Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίζουν ποιους θα συναντούν»

    Ουκρανικός στρατός: Ανακατέλαβε εδάφη στην ανατολική Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ