• Διεθνής πολιτική

    Πρωθυπουργός Πολωνίας: Θα βρούμε άλλο τρόπο να παραδώσουμε Leopard στην Ουκρανία, αν δεν κινηθεί η Γερμανία

    • NewsRoom
    Ματέους Μοραβιέτσκι, Πολωνός πρωθυπουργός

    Ματέους Μοραβιέτσκι, Πολωνός πρωθυπουργός


    Αιχμές για την στάση της Γερμανίας άφησε ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι, αναφορικά με την κωλυσιεργία του Βερολίνου στο ζήτημα της παράδοσης των αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.

    Όπως ανέφερε ο Μοραβιέσκι, η Πολωνία θα βρει άλλους εταίρους για να παραδώσει τα Leopard, σε περίπτωση που η Γερμανία συνεχίσει να μην παίρνει κάποια σχετική πρωτοβουλία.

    Η Πολωνία είναι θέλει να ξεπεράσει τη γερμανική διστακτικότητα δημιουργώντας έναν «μικρότερο συνασπισμό» χωρών και να βρει συμμάχους πρόθυμους να στείλουν τα τανκς στην Ουκρανία,  δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός στο πολωνικό πρακτορείο Τύπου.

    Ο Μοραβιέσκι έχει δηλώσει στο παρελθον ότι ήταν έτοιμος να προχωρήσει στις παραδόσεις Leopard ακόμα και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου.

    Η στάση της Γερμανίας έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση, κυρίως στις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Το Κίεβο έχει ζητήσει τα συγκεκριμένα άρματα μάχης, τα οποία θεωρούνται εκ των κορυφαίων στον κόσμο, με σκοπό να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη από τους Ρώσους.

    Η Γερμανία εμφανίστηκε απρόθυμη να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση ειδικά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν αντίστοιχο βαρύ οπλισμό όπως τα άρματα μάχης Abrams, αν και επισήμως φρόντισε να υποστηρίξει πως δεν συνδέει τα δύο ζητήματα. Το Βερολίνο έχει δικαίωμα βέτο στην επανεξαγωγή των όπλων από οποιονδήποτε από τους συμμάχους του.

    Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους αρνήθηκε ότι μπλόκαρε οποιεσδήποτε παραδόσεις. «Είμαστε σε πολύ στενό διάλογο γι’ αυτό το θέμα με τους διεθνείς εταίρους μας, πάνω απ’ όλα με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Πιστόριους, ο οποίος ανέλαβε το αμυντικό πόστο την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στην Bild που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα.

    «Επειδή ο Πιστόριους αρνείται ότι η Γερμανία εμποδίζει την προμήθεια τανκς στην Ουκρανία, θα ήθελα να ακούσω μια σαφή δήλωση ότι το Βερολίνο υποστηρίζει την αποστολή τους», αναφέρει από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός.

    «Ο πόλεμος είναι εδώ και τώρα. Θέλουν οι Γερμανοί να τα κρατήσουν στην αποθήκη μέχρι η Ρωσία να νικήσει την Ουκρανία και να χτυπήσει την πόρτα του Βερολίνου;» είπε ο Μοραβιέσκι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Οι χώρες της Βαλτικής καλούν το Βερολίνο να στείλει «τώρα» στο Κίεβο άρματα μάχης Leopard

    Υπ. Άμυνας Γερμανίας: Δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση για τα Leopard

    Υπ. Άμυνας Ουκρανίας: Στρατιώτες μας θα εκπαιδευτούν πάνω στα Leopard στην Πολωνία



    ΣΧΟΛΙΑ