• Διεθνής πολιτική

    Πούτιν: «Υπάρχει έλλειψη ορισμένων σκευασμάτων στα ρωσικά φαρμακεία»

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν


    Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια φάρμακα στη Ρωσία και ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι η χώρα παράγει τα περισσότερα από τα φάρμακά της.

    Ενώ τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εξαιρούνται από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η αποστολή τους στη Ρωσία είναι δυσχερής λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στις μεταφορές, στην ασφάλιση και στα τελωνεία καθώς και άλλων περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας.

    «Υπάρχει έλλειψη σε κάποια φάρμακα παρά το γεγονός ότι είδαμε την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων τα (πρώτα) τρία τρίμηνα της περασμένης χρονιάς να αυξάνεται κατά περίπου 22%», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

    «Το 60% των φαρμάκων στην αγορά είναι εγχώρια σκευάσματα. Ωστόσο, έχει δημιουργηθεί έλλειμμα σε κάποια φάρμακα και οι τιμές έχουν αυξηθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, οι Ρώσοι έσπευσαν να προμηθευτούν και να αποθηκεύσουν φάρμακα, με τους πολίτες να αγοράζουν μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες φάρμακα αξίας ενός μήνα.

    Η Ρωσία εισάγει επίσης μεγάλο μερίδιο του ιατρικού της εξοπλισμού, όπως βηματοδότες και συσκευές ραδιοθεραπείας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, και η εξάρτησή της είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε ό,τι αφορά περισσότερο περίπλοκες συσκευές.

    Διαβάστε επίσης

    Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο δηλώνει ότι του ζητήθηκε να συνάψει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ουκρανία

    Μενέντεζ για F-16: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, δεν θα εγκρίνω την πώληση

     



    ΣΧΟΛΙΑ