• Διεθνής πολιτική

    Πού το πάει η Άγκυρα: Πώς ερμηνεύεται η «επίθεση φιλίας» από τον Μεβλούτ Τσαβούγλου – Οι εκτιμήσεις της Αθήνας

    • NewsRoom
    Τσαβούσογλου

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Μετά τον καταιγισμό προκλητικών δηλώσεων, νηνεμία και διάθεση συνεννόησης.

    Ιδιαίτερα επιφυλακτική είναι η ελληνική διπλωματία απέναντι στις απανωτές επιθέσεις φιλίας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εμφανίζει μια σημαντική μεταστροφή στην ρητορική του στήνοντας γέφυρες διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

    Περιμένοντας να ξεδιπλωθούν οι τουρκικές κινήσεις και να φανεί πού το πάει η Άγκυρα, η Αθήνα παρατηρεί πως παρά την ξαφνική διάθεση συνεννόησης και διαλόγου, η τουρκική ρητορική δεν κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της.

    Ο Τσαβούσογλου δηλώνει ξανά και ξανά ότι λύση στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει.

    Το κλίμα άλλαξε ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες. Το ένα βράδυ εμφανιζόταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τουρκικά κανάλια και έδειχνε χάρτες, στους οποίους δεν υπήρχε το Καστελόριζο, ενώ έλεγε ότι η Ελλάδα ζει σε όνειρο ζητώντας υφαλοκρηπίδα σε όλα τα νησιά, το άλλο βράδυ από την Ρώμη δήλωνε έτοιμος να συνεργαστεί με όλους.

    «Στον φίλο μου τον Λουίτζι (σ.σ. Ντι Μάιο) ανέφερα πως στα ζητήματα αυτά είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, κυρίως με την Ελλάδα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσδίδοντας άτυπα ρόλο διαμεσολαβητή, για τις διαφορές Άγκυρας – Αθήνας, στην Ιταλία.

    Επίσης, το Σάββατο μιλώντας σε συνέδριο για τον τουρισμό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα; Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

    Οι κινήσεις της Τουρκίας εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην περιοχή. Οι εξελίξεις στην Λιβύη, όπου ο Σάρατζ επικρατεί του Χαφτάρ, οι απειλές της Αιγύπτου ότι εάν οι τουρκολιβυκές δυνάμεις φτάσουν στην Σύρτη τότε το Κάιρο θα παρέμβει άμεσα, η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ, όπως και οι έντονη διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας, είναι παράμετροι που συνυπολογίζονται στην ερμηνεία των κινήσεων της Τουρκίας, με την μεταστροφή να σημειώνεται μόνο σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών.

    Πάντως, αν και ίσως πρόκειται μόνο για ένα ακόμη τερτίπι της Άγκυρας, η αλλαγή στάσης ίσως οφείλεται στην αυξανόμενη κριτική προς τον Ερντογάν για τον εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει όπου εμπλέκεται. Ίσως αποτελεί μια προσπάθεια κατευνασμού.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία θέτει στους ομολόγους του της ΕΕ το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΛΚ ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα τόσο στην Άγκυρα όσο και στις Βρυξέλλες ότι δεν επιτρέπεται σε μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να απειλεί χώρες- μέλη.

    Για αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, η αντίδραση της ΕΕ δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.

    Έξαλλη ήταν και η Γαλλία στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. Γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να κατονομάζεται, δήλωσε ότι «τo NATO δεν πρέπει να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο όσον αφορά στην πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της», αναφερόμενος στο περιστατικό κατά το οποίο το τουρκικό ναυτικό παρενόχλησε γαλλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ.

    Ο αξιωματούχος τόνισε ότι «έχουμε γνωρίσει πολύπλοκες στιγμές στη συμμαχία, αλλά δε μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και δε μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να δούμε το πρόβλημα, να το πούμε και να το χειριστούμε».

    Σε συνέντευξή του προς την Καθημερινή της Κυριακής ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας πως η απάντηση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία πρέπει να είναι πάντοτε ξεκάθαρη και ενιαία και ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας εκβιάζει».

    Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της Αυστρίας αν υπάρξουν νέες προκλήσεις από την Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε ότι «ελπίζουμε πως θα είναι δυνατό να σταματήσουν αντίστοιχες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων μελών της ΕΕ από την Τουρκία» και επισήμανε πως «είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι με τους γείτονές μας σε περίπτωση που τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα και να δρούμε συντεταγμένα σε πολιτικό επίπεδο».

    Πάντως, η ελληνική πλευρά δεν βλέπει ουσιαστική αλλαγή στάσης από την Τουρκία. Ενδεικτικό της ελληνικής ερμηνείας είναι το γεγονός πως δεν υπήρξε απολύτως καμία αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ούτε σε επίπεδο ανακοίνωσης, ούτε σε επίπεδο σχολίου.

    Μόνο ένα tweet από τον Νίκο Δένδια: «Μια εξαιρετικά σημαντική εβδομάδα για την ελληνική διπλωματία και για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων ολοκληρώνεται».



    ΣΧΟΛΙΑ