• Πολιτική

    Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη σε ΕΕ και Τουρκία: Οι αντιδράσεις μας δεν πρέπει να μένουν σε επίπεδο δηλώσεων – Γαλλική «έκρηξη» στο ΝΑΤΟ

    • Νένα Σώκου

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τουσκ


    Μετ’ επιτάσεως θέτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στις διεθνείς επαφές του. Χθες έθεσε το ζήτημα στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στέλνοντας ταυτόχρονα και μήνυμα στους κόλπους της ΕΕ.

    Μιλώντας για τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της.

    Παράλληλα, ζήτησε από την ΕΕ να σταλεί κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν επιτρέπεται σε μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να απειλεί χώρες- μέλη.

    Για αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, η αντίδραση της ΕΕ δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.

    Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες και για το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό Πέλαγος και την επιχείρηση «Ειρήνη». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».

    «Έκρηξη» της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ

    Εν τω μεταξύ, οργισμένη εμφανίζεται η Γαλλία σε σχέση με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Πριν από την σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Άμυνας Γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να κατονομάζεται, δήλωσε ότι «τo NATO δεν πρέπει να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο όσον αφορά στην πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της».

    Ο ίδιος αξιωματούχος κατηγόρησε το τουρκικό ναυτικό ότι παρενόχλησε γαλλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ.

    Ο αξιωματούχος τόνισε ότι «έχουμε γνωρίσει πολύπλοκες στιγμές στη συμμαχία, αλλά δε μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και δε μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ».

    «Πρέπει να δούμε (το πρόβλημα), να το πούμε και να το χειριστούμε» υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος πριν από την σύνοδο.

    Πριν από λίγες ημέρες και εν όψει του επίσημου ταξιδιού στο Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει συνέντευξη στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, στην οποία ανέφερε:

    «Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή. Στόχος της είναι να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά δήλωσή τους, θέλουν να έχουν λόγο, θέλουν να είναι καθοριστικός παράγοντας για κάθε απόφαση που λαμβάνεται για την περιοχή μας και στην περιοχή μας.

    » Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο για όλες τις χώρες που θέλουν να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους, για τις οποίες έχουν δώσει μάχες.

    » Αναμένουμε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα και να συμμετάσχει στην περιφερειακή συνεργασία μας, όμως μόνο ως ισότιμος, νόμιμος εταίρος, όχι ως νταής της περιοχής».

    Αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα έγινε και κατά τις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Εκεί ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποσταθεροποιητικό τον ρόλο της Τουρκίας στην Λιβύη και σημείωσε: «Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Μιλήσαμε για τον East Med, και για τις ενέργειες της Τουρκίας.

    » Οι τουρκικές ενέργειες είναι μια απειλή για την περιοχή. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».



    ΣΧΟΛΙΑ