• Διεθνής πολιτική

    Πού θα κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο και γιατί στο Βερολίνο βλέπουν πλέον τον Ερντογάν… σαν Πούτιν

    • Contributor
    Αμπντουλ Χαμίτ Χαν


    Σε γεώτρηση σε περιοχή των κατεχομένων διαφαίνεται πως προσανατολίζεται, σε πρώτη φάση, ο Ερντογάν, όπως αποκάλυψε ο εξ απορρήτων του, Ιμπραήμ Καλίν, έχοντας πάρει τα σαφή μηνύματα από Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσινγκτον, αλλά και θέλοντας να εμφανιστεί στο εσωτερικό του ακροατήριο ως «τροπαιούχος» ενόψει των εκλογών.

    Ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση Δένδια –Τσαβούσογλου στην Καμπότζη, καθώς οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο του Οργανισμού Κρατών Νοτίου και Ανατολικής Ασίας (ASEAN), με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στο Βιετνάμ, κλείνοντας μια ακόμα «μαύρη τρύπα» στην εξωτερική πολιτική της χώρας, εξαιτίας της πολύχρονης απουσίας της Ελλάδος από χώρες αυτής της περιοχής.

    Η διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού αποδίδει καρπούς

    Την ίδια ώρα, στην Κυβέρνηση εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους τόσο για τα «ηχηρά μηνύματα» της Αναλένα Μπέρμποκ και τα ευρύτερα αποτελέσματα των συναντήσεων της στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ, όσο και για τη δημόσια στήριξη της Ελλάδος από τη νέα Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κατά το ταξίδι «αστραπή» του Ν. Δένδια στο Παρίσι. Κυρίως όμως από τις δημόσιες δηλώσεις της ΥΠΕΞ της Γερμανίας κατά την συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια της οποίας «έβαλε στη θέση του» τον Τούρκο ομόλογό της, κάτι που είχε να συμβεί από την ιστορική ανάλογη συνέντευξη  Δένδια- Τσαβούσογλου τον Απρίλιο του 2021.

    Από τις δημόσιες δηλώσεις Μπέρμποκ στο Μέγαρο Μαξίμου και την Βασιλίσσης Σοφίας, κρατούν την πλήρη υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και την εκπομπή του αυστηρού γερμανικού μηνύματος προς την Άγκυρα ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Μηνύματα τα οποία, αμφότερα, δεν επιδέχονται παρερμηνειών. Ενώ, μόνο απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι η Γερμανία, έστω με τη μορφή στοχευμένων διαρροών, διαμηνύει πως ως κράτος-μέλος της ΕΕ, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και εάν χρειαστεί είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα τα μέσα και τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ. Με το Παρίσι, να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος, με τις επιπρόσθετες υποχρεώσεις του, που προκύπτουν από τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που περιλαμβάνει η σχετική Συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα.

    Κεφαλαιώδους σημασίας για την Κυβέρνηση είναι και μια ακόμη, επίσης απολύτως στοχευμένη, πληροφορία που δόθηκε από το περιβάλλον της κας Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους που την συνόδευσαν σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη. Πλέον οι τουρκικές αμφισβητήσεις θα πρέπει να ιδωθούν υπό άλλο πρίσμα: ως μια συνειδητή στρατηγική επιλογή της Τουρκίας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα και συνολικά την ΕΕ, με στόχο την διασάλευση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο και την ειρήνη στην περιοχή.

    Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η πρωτόγνωρη αλλά σταθερή πλέον στροφή του Βερολίνου, αποτελεί το επιστέγασμα της καλά σχεδιασμένης, ψύχραιμης και αποφασιστικής στάσης που κρατά η Κυβέρνηση, καθ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς σε ένταση και έκταση κρίσης στις σχέσεις με την Τουρκία. Και θεωρούν ότι η διεύρυνση και η εμβάθυνση των συμμαχιών που εμπεδώθηκαν με τις συνεχείς επαφές και τις πάνω από 200 Συμφωνίες που υπεγράφησαν από το 2019, ο διπλωματικός «μαραθώνιος» και η διεθνοποίηση της τουρκικής απειλής, βασισμένης σε στοιχεία ακόμα και χάρτες, αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς.

    Η ελληνική επιχειρηματολογία και η ανάδειξη του νέο-οθωμανισμού βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα στις μεγάλες πρωτεύουσες της Δύσης, υποβοηθούμενη από τα νέα δεδομένα που προκαλεί η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία.

    Διαμηνύουν ωστόσο, ότι επ ουδενί η «νίκη της διπλωματίας» δημιουργεί εφησυχασμό, το αντίθετο. Όλοι πλέον, στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, γνωρίζουν καλά τις «κόκκινες» γραμμές μας και το πώς εννοούμε ότι θα αποτρέψουμε, με όλα τα μέσα, διπλωματικά και επιχειρησιακά, κάθε προσπάθεια έμπρακτης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της χώρας, τονίζουν ανώτατες διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές.

    28ος Μεσημβρινός και Λερναία Ύδρα

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απευκταία περίπτωση που το «Αμπντουλάχ Χαμίτ Χαν» κινηθεί δυτικά του 28ου μεσημβρινού και προσπαθήσει να επιχειρήσει σε περιοχή της ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, ή στην περιοχή του Καστελλόριζου, θα εμποδιστεί αρχικά από το Λιμενικό, καθώς τύποις θεωρείται μη πολεμικό πλοίο. Ενώ, στο σενάριο που οι Τούρκοι δεν υπακούσουν στις σχετικές εντολές, θα τεθεί άμεσα σε πλήρη λειτουργία το άκρως απόρρητο επιχειρησιακό σχέδιο με τον κωδικό «Λερναία Ύδρα» το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα κλιμακούμενα μέτρα αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι εφόσον υπάρξει αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, η άμεση απάντηση δεν θα είναι σημειακή.

    Πάντως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Τουρκία δεν είχε εκδώσει NAVTEX για το γεωτρύπανο, και το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» περιορίζονταν σε “ασκήσεις εξόδου” κοντά στα τουρκικά παράλια. Αντιθέτως, είχαν εκδοθεί παράνομες NAVTEX για ναυτικές και στρατιωτικές ασκήσεις σε θαλάσσιες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου,  με χρήση πραγματικών πυρών, νότια και ανατολικά του κατεχόμενου Αποστόλου Ανδρέα, στη χερσόνησο της Καρπασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Καλίν: Το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα κάνει έρευνες όπως το Oruc Reis – Πήραμε άδεια από την «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

    Βόρεια της Κύπρου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» – Σε επιφυλακή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις



    ΣΧΟΛΙΑ