• Διεθνής πολιτική

    Πώς αντέδρασε η Άγκυρα στην εκλογή Μπάιντεν

    • NewsRoom
    Τουρκική λίρα: Η τέλεια νομισματική καταιγίδα - «Βυθιζόμαστε» λένε οι Τούρκοι

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας για την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν στις φετινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές ήρθε σήμερα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τον Αμερικανό Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίθεση με τις σχέσεις που διατηρεί με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν σίγουρα δεν αποτέλεσε ένα καλό νέο για την Άγκυρα.

    Ωστόσο, η τουρκική πλευρά ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν στους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Αυτά δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

    Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών είναι τεταμένες τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω της κρίσης στη Συρία, τους στενούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία, τις φιλοδοξίες της στην ανατολική Μεσόγειο, τις αμερικανικές κατηγορίες εναντίον μιας κρατικής, τουρκικής τράπεζας και την υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, ο Οκτάι επεσήμανε ότι, αν και η φιλία μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλε στη διευθέτηση αρκετών ζητημάτων, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον θα λειτουργούν όπως πριν.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ