• Διεθνής πολιτική

    Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι ο Μοταρέλα – Ξανά στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι, πρωθυπουργός Ιταλίας


    Σε κατάσταση πολιτικής κρίσης βρίσκεται για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια η Ιταλία, καθώς η αστάθεια που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες εντός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι λόγω του κόμματος των Πέντε Αστέρων οδήγησε στον Ιταλό πρωθυπουργό στην απόφαση να παραιτηθεί.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή νωρίτερα σήμερα, συγκάλεσε το υπουργικό του συμβούλιο, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

    Ο Ντράγκι, στη συνέχεια, επέστρεψε στο Κυρινάλιο μέγαρο, για να γνωστοποιήσει και επίσημα τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την απόφασή του.

    Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, δεν θέλησε να κάνει δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

    Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

    Ο πρόεδρος Ματαρέλα  επιθυμεί να μεταπείσει τον Ντράγκι, ώστε να παραμείνει στη θέση μέχρι την επερχόμενη άνοιξη. Από την πλευρά του ο Ντράγκι φαίνεται να δηλώνει πως δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει χωρίς τη στήριξη του κόμματος των Πέντε Αστέρων.

    Το κόμμα των Πέντε Αστέρων, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, απείχε από τη διαδικασία της σημερινής ψήφου εμπιστοσύνης. Τα Πέντε Αστέρια  είχαν  κατηγορήσει τον Ντράγκι ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση στο κόστος ζωής. Η πρόταση εμπιστοσύνης που έλαβε ο Ντράγκι συνδέεται με την ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 23 δισ. ευρώ για οικογένειες και επιχειρήσεις.

    Οι εξελίξεις προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Μιλάνου να υποχωρήσει κατά 3,3%.

    Ο πρώην αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες εγκατέλειψε το κόμμα κατηγορώντας το για την στάση του απέναντι στην κυβέρνηση,  κατηγόρησε την πρώην παράταξή του για ένα κυνικό σχέδιο για να ρίξει την κυβέρνηση για να κερδίσει υποστήριξη από το εκλογικό κοινό.



    ΣΧΟΛΙΑ