• Διεθνής πολιτική

    Politico: Η ομάδα των 4 του Qatargate και τα σχέδια των Παντσέρι-Τζόρτζι για την Εύα Καϊλή

    • NewsRoom
    Εύα Καϊλή

    Η πρώην ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή


    Την ημέρα που η Εύα Καϊλή διεκδικεί για τρίτη φορά την αποφυλάκισή της από τις βελγικές αρχές, το Politico φέρνει στο φως νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση QatarGate.

    Ένα νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης το οποίο επικαλείται το Politico, αναφέρεται σε συνομιλίες του  συντρόφου της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι με τον πρώην  ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, οι οποίοι συζητούσαν να βάλουν την ελληνίδα πολιτικό σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή για τις υποκλοπές.

    Η υπόθεση του Μαρόκου

    Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στον ρόλο του Μαρόκου στο ευρωπαϊκό σκάνδαλο.

    Ειδικότερα αποκαλύπτει ότι ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι συζητούσαν σε μία συνομιλία που υπεκλάπη, για την προώθηση των συμφερόντων του Μαρόκου και αναφέρθηκαν στον Κοτσολίνο και την Καϊλή, προτείνοντας να τοποθετήσουν έναν από αυτούς σε μία ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τη χρήση του λογισμικού υποκλοπών Pegasus.

    Το Μαρόκο, σύμφωνα με καταγγελίες σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ενδέχεται να χρησιμοποίησε το spyware για να χακάρει την ισπανική κυβέρνηση.

     Ο Τζόρτζι επίσης κατάφερε να εμποδίσει το Κοινοβούλιο να εκδώσει ένα κείμενο που ήταν δυσμενές για το Μαρόκο και ενημέρωσε τον Παντσέρι για αυτό τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με το ένταλμα.

    Δύο Μαροκινοί που θεωρούνται κρίσιμοι για το φερόμενο ως διεφθαρμένο δίκτυο κατονομάζονται στο ένταλμα σύλληψης: ο κατάσκοπος Mohamed Belahrech, με την κωδική ονομασία M118 και γνωστός στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας εδώ και αρκετό καιρό  και ο Abderrahim Atmoun, πρεσβευτής του Ραμπάτ στη Βαρσοβία.

    Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Atmoun «έπαιξε σημαντικό ρόλο» μοιράζοντας μετρητά και πιστεύεται ότι συνεργάστηκε «στενά» με τη μαροκινή υπηρεσία πληροφοριών και συνδέθηκε με τον Belahrech.

    Η τετράδα του Παντσέρι

    Οι ευρωβουλευτές Μαρία  Αρένα και Αλεσάντρα Μορέτι συνδέονται με την έρευνα που διεξάγουν οι βελγικές εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το ένταλμα για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Το ένταλμα, το οποίο επικαλείται το Politico εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τον Βέλγο ανακριτή Μιζέλ Κλεζ.

    Σύμφωνα με το έγγραφο, η Μαρία Αρένα και η Αλεσάντρα Μορέτι ήταν μέλη μιας ομάδας τεσσάρων ατόμων, μαζί με τον Κοτσολίνο και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Η τετράδα, σύμφωνα με το ένταλμα, λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι.

    Στο ένταλμα που είδε το Politico αναφέρεται ότι η Αρένα και η Μορέτι φέρεται να ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Παντσέρι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σχετικά με ένα πιθανό ψήφισμα του Κοινοβουλίου για το Κατάρ, στα τέλη του 2021. Ο Παντσέρι τότε δεν ήταν ευρωβουλευτής και δεν παρευρέθηκε ο ίδιος η συνάντηση, αλλά έδωσε οδηγίες στον πρώην βοηθό του, επιδιώκοντας να επηρεάσει τη ψηφοφορία.

    Το σχέδιο και οι ταυτότητες των μελών της ομάδας αποκαλύφθηκαν σε μηνύματα που έστειλε στον Παντσέρι ο πρώην βοηθός του, Τζουζέπε Μερόνι, ο οποίος εργαζόταν ακόμη στην ομάδα των Σοσιαλιστών εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το ένταλμα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Παντσέρι συνήψε συμφωνία με τους Βέλγους εισαγγελείς τον περασμένο μήνα για να ανταλλάξει πληροφορίες για μείωση της ποινής.

    «Λύθηκε το θέμα με το Κατάρ», είπε ο Μερόνι σε ένα κείμενο προς το πρώην αφεντικό του Παντζέρι, σύμφωνα με το ένταλμα. Μετά τη συνάντηση, ο Παντσέρι έλαβε μια ενημέρωση για την Αρένα και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, ο οποίος τότε εργαζόταν για τον ευρωβουλευτή Κοτσολίνο.

    «Μπορώ μόνο να πω ότι ήταν μια νόμιμη ανταλλαγή πληροφοριών, ως μέρος της τακτικής κοινοβουλευτικής πολιτικής δραστηριότητας», είπε ο Μερόνι απαντώντας σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.

    Πάντως μέχρι στιγμής, οι βελγικές αρχές δεν έχουν ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει  την ασυλία των Αρένα και Μορέτι.

    Διαβάστε επίσης:

    Qatargate: Δέκα ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησης της Καϊλή



    ΣΧΟΛΙΑ