• Διεθνής πολιτική

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαμός στον ΟΗΕ – Ρώσος εκπρόσωπος διέκοψε την ενός λεπτού σιγή κι επιτέθηκε στη Δύση

    • NewsRoom

    Πηγή: AP


    Αναταραχή επικράτησε στη συνεδρίαση του ΟΗΕ, όταν ο εκπρόσωπος της Ρωσίας διέκοψε την ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στην Ουκρανία, με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός χρόνου από την εισβολή.

    Ο Βασίλι Νεμπέζνια την ώρα που σηκώθηκαν όλοι για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, τους διέκοψε απαιτώντας από τα μέλη του ΟΗΕ να κάνουν το ίδιο και για τους Ρώσους στρατιώτες που έπεσαν νεκροί στον πόλεμο «ακόμη και από το 2014», σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της Daily Mail.

    «Όλες οι ζωές είναι ανεκτίμητες», είπε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya, ο οποίος στην ίδια συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί το συμβούλιο ασφαλείας για να προωθήσει τη δική της ατζέντα.

    Ο Κουλέμπα πρότεινε ενός λεπτού σιγή για να τιμήσει τα «θύματα της επίθεσης» κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής – για τον εορτασμό της επετείου ενός έτους από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Αλλά καθώς αυτός και άλλα μέλη της συνέλευσης σηκώθηκαν, ο Ρώσος πρέσβης άρχισε να χτυπά το μικρόφωνό του. Καθώς οι απογοητευμένοι απεσταλμένοι τον κοιτούσαν, επέμεινε στη συνέχεια: «Σηκώνουμε στα πόδια μας για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων των θυμάτων αυτού που συνέβη στην Ουκρανία, ξεκινώντας από το 2014».

    Η Μόσχα -χωρίς στοιχεία- κατηγόρησε το Κίεβο ότι διέπραξε γενοκτονία κατά των Ρωσόφωνων στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπου σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Ουκρανίας και των Ρώσων αυτονομιστών από το 2014.

    Τα σχόλια του Nebenzya φάνηκαν να είναι ένα νεύμα σε αυτόν τον ισχυρισμό, καθώς και η επιμονή της Ρωσίας ότι η ευθύνη βαραίνει την Ουκρανία και τη Δύση για τις μάχες στην περιοχή και για την εισβολή του Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

    Τα μέλη της συνέλευσης αναγκάστηκαν να κάτσουν πάλι πίσω για να ακούσουν τον Nebenzya. «Όλοι αυτοί που χάθηκαν. Όλες οι ζωές είναι ανεκτίμητες», είπε στη συνεδρίαση.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 8.000 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής πριν από ένα χρόνο σήμερα, καθώς και 13.000 τραυματίες.

    Επιπλέον, και οι δύο πλευρές πιστεύεται ότι έχουν χάσει δεκάδες χιλιάδες θύματα σε άγριες μάχες. Μια πρόσφατη βρετανική εκτίμηση έδειξε ότι μόνο η Ρωσία έχει δει μέχρι στιγμής περισσότερους από 200.000 στρατιώτες να χάνονται είτε με θάνατο είτε τραυματισμό.

    Η αναταραχή προέκυψε αφού ο ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη να απαιτήσει από τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

    Η Ουκρανία κέρδισε ισχυρή υποστήριξη σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία κατά την οποία 141 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ υποστήριξαν, επτά ήταν αντίθετα και 32, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία απείχαν.

    Την παραμονή της πρώτης επετείου του βάναυσου πολέμου, η υποστήριξη προς το Κίεβο δεν άλλαξε ελάχιστα από εκείνη του περασμένου Οκτωβρίου, όταν 143 χώρες ψήφισαν για να καταδικάσουν τη διακηρυγμένη προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

    «Σήμερα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μόλις μίλησε πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell.

    «Αυτή η ψηφοφορία δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

    Η ψηφοφορία ήρθε μετά από δύο ημέρες συζήτησης κατά την οποία ο Κουλέμπα προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να επιλέξει «ανάμεσα στο καλό και το κακό».

    Απέρριψε την ιδέα ότι το Κίεβο απολάμβανε μόνο την υποστήριξη της Δύσης – της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και των βασικών συμμάχων τους.

    «Η ψηφοφορία αψηφά το επιχείρημα ότι ο Παγκόσμιος Νότος δεν στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, επειδή πολλές χώρες που εκπροσωπούν τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία ψήφισαν υπέρ σήμερα», είπε ο Κουλέμπα. «Η υποστήριξη είναι πολύ ευρύτερη και θα συνεχίσει μόνο να εδραιώνεται και να εδραιώνεται», πρόσθεσε.

    Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη σε όλους εκείνους «που στάθηκαν υπέρ της Ουκρανίας στην επέτειο της απρόκλητης ρωσικής επίθεσης».

    «Ο κόσμος καταλαβαίνει ποιανού πλευρά είναι η αλήθεια», είπε.

    Ωστόσο, ο Nebenzya την Παρασκευή επέμεινε ότι η πρόταση υποβλήθηκε μόνο για να εξυπηρετήσει την ατζέντα της Δύσης.

    «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια άλλη προσπάθεια να δοθούν ορισμένα δικαιώματα σε μια ομάδα της χώρας, ενώ εσείς, ως εκπρόσωπος του χρυσού δισεκατομμυρίου, προτιμάτε την Ουκρανία μόνο και μόνο επειδή είναι μέρος του γεωπολιτικού σας σχεδίου», είπε.

    «Φαίνεται ότι τα προβλήματα του υπόλοιπου κόσμου δεν σε απασχολούν. Φαίνεται ότι ο άνευ προηγουμένου αριθμός αντιπροσωπειών που προσκλήθηκαν σήμερα… 12 χώρες της ΕΕ… είναι σαφές ότι όλες αυτές οι χώρες που έχουν την ίδια θέση της ΕΕ που υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες δεν θα φέρουν προστιθέμενη αξία στη συζήτηση», πρόσθεσε.

    Μια μέρα νωρίτερα, είχε απορρίψει το ψήφισμα, αποκαλώντας την Ουκρανία «νεοναζιστική» και κατηγορώντας τη Δύση ότι θυσίασε τη χώρα και τον αναπτυσσόμενο κόσμο στην επιθυμία τους να νικήσουν τη Ρωσία. «Είναι έτοιμοι να βυθίσουν ολόκληρο τον κόσμο στην άβυσσο του πολέμου» για να διατηρήσουν τη δική τους «ηγεμονία», είπε ο Nebenzya.

    Το ψήφισμα επιβεβαίωσε την υποστήριξη για την «κυριαρχία» και την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε ρωσικές αξιώσεις σε τμήματα της χώρας.

    Απαίτησε επίσης «από τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και ζήτησε «την παύση των εχθροπραξιών».

    Η ψηφοφορία έδειξε τη συνεχιζόμενη απομόνωση της Μόσχας στην παγκόσμια σκηνή μετά από 12 μήνες πολέμου. Κέρδισε υποστήριξη μόνο από έξι άλλα έθνη: Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Μάλι, Νικαράγουα και Ερυθραία.

    Παρά την περιορισμένη υποστήριξή της, η Ρωσία χρησιμοποίησε το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να εμποδίσει τυχόν δεσμευτικές προτάσεις εναντίον της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Αντίθετα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ασχολήθηκε με το θέμα, επιδεικνύοντας σταθερή υποστήριξη στο Κίεβο σε διαδοχικές ψηφοφορίες. «Το επόμενο έτος, δεν θα πρέπει να συναντηθούμε εδώ για να σηματοδοτήσουμε τη δεύτερη επέτειο αυτού του παράλογου επιθετικού πολέμου», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

    «Η Ρωσία μπορεί και πρέπει να σταματήσει αύριο», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά. «Αυτός ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία είναι υπόθεση όλων γιατί απειλεί την ύπαρξη ενός κράτους, γιατί αντιπροσωπεύει ένα δεσποτικό και ιμπεριαλιστικό σχέδιο και γιατί αρνείται την ύπαρξη συνόρων».

    Η ψηφοφορία έδειξε ότι η Ινδία και η Κίνα δεν είχαν επηρεαστεί να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Μόσχας, παρόλο που και οι δύο επέκριναν τις απειλές της Μόσχας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη σύγκρουση.

    Πριν από την ψηφοφορία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάι Μπινγκ, κράτησε ουδέτερη στάση, καλώντας και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις μάχες και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

    «Υποστηρίζουμε τη Ρωσία και την Ουκρανία να κινηθούν μεταξύ τους, επαναλαμβάνοντας τον άμεσο διάλογο το συντομότερο δυνατό», είπε.

    Αλλά έδωσε επίσης φωνή σε μια από τις δικαιολογίες της Ρωσίας για την εισβολή, ότι η δική της ασφάλεια απειλείται από την κλίση της Ουκρανίας προς τη Δυτική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

    Οποιαδήποτε διευθέτηση, είπε, θα πρέπει να λαμβάνει «δεόντως υπόψη… τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών, αντιμετωπίζοντας έτσι σωστά τις νόμιμες φιλοδοξίες τους για την ασφάλεια».

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δηλώνει πως σχεδιάζει να συναντήσει τον Σι Τζινπίνγκ



    ΣΧΟΛΙΑ