• Διεθνής πολιτική

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμφιβάλλει η Δύση για την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων – Συνεχίζονται οι επιθέσεις

    • NewsRoom
    Βομβαρδισμένο τοπίο στο Μικολάγιφ

    Βομβαρδισμένο τοπίο στο Μικολάγιφ


    Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνοικίες της πόλης Λουσιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίστηκαν από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας σήμερα το πρωί, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι, μέσω Telegram.

    «Αρκετές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές» από τον βομβαρδισμό και υπάρχουν «πληροφορίες για θύματα», οι οποίες όμως βρίσκονται στο στάδιο «της επιβεβαίωσης», τόνισε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει απολογισμό των θυμάτων.

    «Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», πρόσθεσε.

    Βομβαρδίστηκε γραφείο της αποστολής της ΕΕ

    Γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη της Ουκρανίας υπέστη επίθεση από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού, στηλίτευσε χθες Τρίτη το βράδυ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

    Σύμφωνα με τον Ισπανό, η EUAM «έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το γραφείο της στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό», με αποτέλεσμα «να υποστεί μεγάλη ζημιά», πάντως «κανένα μέλος ή συμβασιούχος της αποστολής δεν τραυματίστηκε».

    «Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση αυτή, όπως και οποιαδήποτε επίθεση που βάζει στο στόχαστρο άμαχους ή πολιτικές υποδομές», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

    «Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, όπως καλούν ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο» της Χάγης, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.

    Οι ΗΠΑ μετακινούν επιπλέον στρατεύματα και μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετακινούν επιπλέον μαχητικά, μεταγωγικά αεροσκάφη και στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται.

    Μονάδα αποτελούμενη από περίπου 200 Πεζοναύτες μεταφέρθηκε στη Λιθουανία έπειτα από γυμνάσια στην Ευρώπη, ανέφερε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Τζον Κέρμπι.

    Δέκα μαχητικά F/A-18 Hornet και «μερικά» μεταγωγικά C-130 Hercules μαζί με περίπου 200 στρατιωτικούς που αποτελούν το προσωπικό υποστήριξής τους θα μεταφερθούν επίσης στην ανατολική Ευρώπη από τις ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Κέρμπι. Ο ακριβής προορισμός τους μένει να αποφασιστεί, όμως η ανάπτυξή τους θα γίνει πολύ σύντομα, πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου συμπλήρωσε ότι ο στόχος της Ουάσινγκτον δεν είναι να καλυφθεί κάποιος αριθμός στρατιωτών που θα είναι ανεπτυγμένοι στην ανατολική πτέρυγα του NATO αλλά να είναι διαθέσιμες οι «σωστές δυνατότητες» σε αυτή, κάτι που όπως είτε συζητάται μόνιμα με τους συμμάχους και των εταίρους των ΗΠΑ.

    Άρνηση της Ρωσίας να γίνει η ανθρωπιστική επιχείρηση Γαλλίας/Ελλάδας/Τουρκίας

    Στην άρνηση της Ρωσίας να επιτρέψει στους κατοίκους της Μαριούπολης που προσπαθούν να την εγκαταλείψουν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, καθώς και στην άρνησή της να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο αποδίδουν γαλλικές διπλωματικές πηγές το ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδιάζουν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία στη Μαριούπολη.

    Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι για να καταστεί εφικτή η παροχή τριμερούς βοήθειας θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία, που θα επιτρέψει την ασφαλή μεταφορά προσώπων, φαρμάκων, τροφίμων κ.ά..

    Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δεν είχαν ενδείξεις πως ο πρόεδρος Πούτιν θα συναινούσε στα ανωτέρω, αφού με δίκη του επιλογή βρίσκεται η Μαριούπολη σε κατάσταση πολιορκίας με συνέπεια την ανθρωπιστική τραγωδία.

    Πρόσθεταν ωστόσο ότι αφού άκουσε τις προϋποθέσεις που του εξέθεσε ο κ. Μακρόν για την ανθρωπιστική επιχείρηση των τριών χωρών στη Μαριούπολη, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους τού απάντησε ότι θα τις εξετάσει και θα επανέλθει.

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Eκρήξεις στην πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ