ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιομηχανία όπλων: Πόλεμοι και περιφερειακές εντάσεις «ντόπαραν» τις πωλήσεις το 2023 – Ποιες χώρες «ωφελήθηκαν» -Τι συνέβη σε Ευρώπη και Τουρκία
Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στρατιωτικών δαπανών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου καταγράφηκε το 2024, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου SIPRI που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 9,4% σε πραγματικές τιμές σε σχέση με το 2023.
Η άνοδος αυτή —η δέκατη συνεχόμενη χρονιά αύξησης— αποδίδεται κυρίως στην κλιμάκωση συγκρούσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Γάζα, καθώς και στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ μεγάλων γεωπολιτικών δυνάμεων. «Δεν έχει προηγούμενο. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχουμε δει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιάο Λιανγκ, ερευνητής του SIPRI.
Πάνω από 100 χώρες αύξησαν τον στρατιωτικό τους προϋπολογισμό μέσα στο 2024, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Η συνολική δαπάνη της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) έφτασε τα 693 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 17%.
Η Ρωσία ενίσχυσε τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό κατά 38% –στα 149 δισ. δολάρια–, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, ενώ η Ουκρανία, με δαπάνες 64,7 δισ. δολαρίων (αύξηση 2,9%), διέθεσε το 34% του ΑΕΠ της στην άμυνα – το υψηλότερο ποσοστό διεθνώς.
Η Γερμανία κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 28% στις δαπάνες της, φτάνοντας τα 88,5 δισ. δολάρια και προσπερνώντας την Ινδία στην παγκόσμια κατάταξη, κατακτώντας την τέταρτη θέση. Πρόκειται για την πρώτη φορά από την επανένωση της χώρας που η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμυντικός δαπανών στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σταθερά πρώτες σε απόλυτα μεγέθη, αύξησαν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό τους κατά 5,7%, αγγίζοντας τα 997 δισ. δολάρια – ποσοστό που αντιστοιχεί στο 37% του παγκόσμιου συνόλου. Οι χώρες του ΝΑΤΟ αύξησαν επίσης σημαντικά τις δαπάνες τους, με 18 από τα 32 μέλη να φτάνουν ή να ξεπερνούν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ.
Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (65%) από το 1967, με δαπάνες 46,5 δισ. δολάρια, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Αντίθετα, το Ιράν περιόρισε τις στρατιωτικές του δαπάνες κατά 10% στα 7,9 δισ. δολάρια, εξαιτίας των κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία του.
Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, η Κίνα ενίσχυσε τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό κατά 7%, φτάνοντας τα 314 δισ. δολάρια. Η χώρα επενδύει συστηματικά στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στην ανάπτυξη δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου και στο πυρηνικό της οπλοστάσιο, αντιπροσωπεύοντας πλέον τις μισές στρατιωτικές δαπάνες στην Ασία και την Ωκεανία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ανοδική τάση των δαπανών ενδέχεται να έχει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, καθώς πολλές κυβερνήσεις στρέφονται στη μείωση άλλων δημόσιων δαπανών, όπως η αναπτυξιακή βοήθεια, και στην αύξηση φόρων ή του δημόσιου χρέους για να καλύψουν το κόστος του επανεξοπλισμού.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Costamare (Κωστής Κωνσταντακόπουλος): Κέρδη 95 εκατ. δολάρια, ρευστότητα 1,022,6 δισ. και συμβολαιοποιημένα έσοδα 2,3 δισ. δολάρια
- Politico: Αυτά είναι τα αμερικανικά προϊόντα που «στοχοποιούν» οι Βρυξέλλες – Εξετάζεται και μερικός κόφτης των εξαγωγών προς ΗΠΑ
- ΤτΕ: Πάνω από 7,8 εκατ. οι επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας στην Ελλάδα – Άλμα 22,4% στις εισπράξεις
- Avis: Ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
