• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις – Σε εξέλιξη οι συνομιλίες Μόσχας-Κιέβου

    • NewsRoom
    Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις - Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου


    Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, δυόμισι εβδομάδες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία.

    «Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στη Χαρκίβ, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

    Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

    Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.

    Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

    Ρωσική επίθεση εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης κοντά στην πόλη Λβιβ (δυτικά) χθες είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Μόσχα, από την πλευρά της, έκανε λόγο για κάπου 180 νεκρούς.

    Εν μέσω των εχθροπραξιών, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται και τα δύο μέρη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τους.

    Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

    Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που πραγματοποιείται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, ξεκίνησε στις 10:30 ώρα Κιέβου (και Ελλάδας), όπως είχε δηλώσει και σήμερα το πρωί ο Αντόν Γκερασένκο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

    Κίεβο: Τουλάχιστον ένας νεκρός και δώδεκα τραυματίες από τον βομβαρδισμό πολυκατοικίας

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα ακόμη τραυματίστηκαν όταν οβίδα έπληξε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο σήμερα το πρωί, ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, την ώρα που μαίνονται μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα την οποία επιθυμούν να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις.

    Στον λογαριασμό της στο Telegram η υπηρεσία ανέφερε ότι ένα οκταώροφο κτίριο στη συνοικία Ομπολόν στο βόρειο Κίεβο έγινε στόχος πιθανόν «του πυροβολικού», με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, την οποία έχει θέσει υπό έλεγχο η πυροσβεστική.

    Οι διασώστες κατάφεραν να απομακρύνουν από το κτίριο 63 άτομα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων συνεχίζονται.

    Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι ανοίγουν τη Δευτέρα

    Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι θα επιχειρήσει να απομακρύνει εγκλωβισμένους αμάχους μέσω δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων τη Δευτέρα.

    Όπως μεταδίδει το SkyNews, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereschuk είπε ότι αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα περιλαμβάνουν μετακινήσεις από πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα και την ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ.

    Παράλληλα, κ. Vereschuk είπε ότι η Ουκρανία θα προσπαθήσει «για άλλη μια φορά» να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Η πόλη βρίσκεται εδώ και μέρες χωρίς προμήθειες νερού και ηλεκτρισμού, ενώ τα αποθέματα τροφίμων είναι επικίνδυνα χαμηλά.

    Και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να ξεμπλοκάρουμε την κίνηση της ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα στη Μαριούπολη από το Μπερντιάνσκ».

    Η αυτοκινητοπομπή δεν κατάφερε να φτάσει στην πόλη χθες λόγω ρωσικών βομβαρδισμών, με τον Ερυθρό Σταυρό να προειδοποιεί ότι «ο χρόνος τελειώνει» για να σωθούν οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί εκεί.

    Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.

    Πάνω από 9.300 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

    Συνολικά, 9.304 Ουκρανοί, από τους οποίους 3.003 ανήλικοι, έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το περασμένο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 656 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 205 ανήλικοι.

    Αναλυτικά:

    • Από τον Προμαχώνα εισήλθαν 484.
    • Από Ευζώνους: 28.
    • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 39.
    • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 103 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 2.

    Κίεβο: Βομβαρδίστηκε το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov

    Το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

    Διαβάστε επίσης

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη Δευτέρα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ