• Διεθνής πολιτική

    Όρμπαν: “Η ΕΕ θα έχει παρόμοια τύχη με εκείνη του Ανατολικού Μπλοκ”

    • NewsRoom
    Βίκτορ Όρμπαν

    Βίκτορ Όρμπαν


    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η Δύση απογοήτευσε τη χώρα του έναντι του σταλινισμού, σύμφωνα με τη Welt. Από αυτό, η Ουγγαρία έμαθε ότι πρέπει πάντα να υπερασπίζεται τον εαυτό της, δήλωσε ο Όρμπαν.

    Ο Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε την ΕΕ ότι “πυροβολεί” κατά της Ουγγαρίας με ύπουλο τρόπο με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας προέβλεψε μια τύχη για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρόμοια με εκείνη του ανατολικού μπλοκ, η διάλυση του οποίου ξεκίνησε το 1989, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Ζάλεγκερσεγκ την Κυριακή, με αφορμή την εορτή για την εξέγερση του 1956 στην Ουγγαρία.

    “Θα καταλήξουν εκεί που κατέληξαν οι προκάτοχοί τους”

    Ο Όρμπαν παραπονέθηκε επίσης ότι η Δύση εγκατέλειψε τη χώρα του κατά του σταλινισμού. Από αυτό, η Ουγγαρία έμαθε ότι πρέπει πάντα να υπερασπίζεται τον εαυτό της, δήλωσε την Κυριακή ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

    “Αντέχουμε όταν είναι απαραίτητο και αντεπιτιθέμεθα όταν είναι δυνατόν”, είπε. “Ας μην ανησυχούμε για εκείνους που πυροβολούν την Ουγγαρία από τις σκιές ή από τα ύψη των Βρυξελλών. Θα καταλήξουν εκεί που κατέληξαν οι προκάτοχοί τους”. Στη Βουδαπέστη και σε άλλα μέρη της χώρας αναρτήθηκαν αφίσες που έγραφαν “Οι κυρώσεις των Βρυξελλών μας καταστρέφουν”.

    Η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

    Η κυβέρνηση Όρμπαν είχε ξεκινήσει “εθνική διαβούλευση” στα μέσα Οκτωβρίου σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα επικρίνει τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν λόγω του επιθετικού πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, παρόλο που συμφώνησε με αυτές σε συναντήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης έχει φροντίσει να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο από την αρχή του πολέμου. Αρνήθηκε επίσης να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο Όρμπαν βρίσκεται επίσης σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για την κατάλυση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία. Μεταξύ άλλων, η Ουγγαρία απειλείται με την απόσυρση δισεκατομμυρίων σε βοήθεια της Corona από την ΕΕ.

    Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι υποστηρικτές του Όρμπαν δεν συγκεντρώθηκαν φέτος στη Βουδαπέστη στις 23 Οκτωβρίου. Υποτίθεται ότι την Κυριακή θα γινόταν εκεί μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κακή αμοιβή των εκπαιδευτικών.

    Διαβάστε επίσης

    Ερντογάν σε Κούρδους: «Πόλη της ειρήνης το Ντιγιάρμπακιρ»

    Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα των Ρεπουμπλικάνων στις δημοσκοπήσεις

    Παραμένει πρωθυπουργός η Άνα Μπρνάμπιτς – Πάνω από είκοσι υπουργεία θα έχει η νέα κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ