• Διεθνής πολιτική

    Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα των Ρεπουμπλικάνων στις δημοσκοπήσεις

    • NewsRoom


    Οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ πλησιάζουν γοργά. Το δίλημμα είναι ποιο από τα δύο κόμματα θα είναι πρώτο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.  Οι Αμερικανοί προτίμησαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έναντι των Δημοκρατικών σε δημοσκόπηση των ABC News/Ipsos για την οικονομία.

    Ενώ η πλειοψηφία δήλωσε ότι εμπιστεύεται τους Δημοκρατικούς όσον αφορά στα δικαιώματα των αμβλώσεων και την κλιματική αλλαγή, το 38% προτίμησε τους Ρεπουμπλικανούς στην οικονομία έναντι 24% τους Δημοκρατικούς.

    Προβάδισμα ανά θεματική ενότητα

    Περίπου το ένα τρίτο, ή 29%, δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα. Το προβάδισμα των Δημοκρατικών στο θέμα των αμβλώσεων αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση του Αυγούστου σε 46%, έναντι 25% που εμπιστεύεται περισσότερο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

    Με τον πληθωρισμό και τη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να κατατρώνε την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών, το χάσμα ικανοτήτων της δημοσκόπησης για την οικονομία παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητο σε σύγκριση με τις αρχές Αυγούστου.

    Η συμβουλή Πελόζι

    Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι συμβούλεψε τους Δημοκρατικούς υποψηφίους να επικεντρωθούν σε θέματα κοινής λήψης και στο μήνυμα του κόμματός της σχετικά με το τι έχει κάνει για να ελαφρύνει το βάρος του πληθωρισμού, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

    Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι συνάδελφοί του Δημοκρατικοί έκαναν έντονη εκστρατεία κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου να τερματίσει το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, επιδιώκοντας να συσπειρώσουν τους υποστηρικτές τους και να αποτρέψουν τις απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για τον πληθωρισμό που αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών φέτος. Το διακύβευμα του Νοεμβρίου είναι ο έλεγχος των Δημοκρατικών στην ισομερώς διαιρεμένη Γερουσία των ΗΠΑ και το πλεονέκτημά τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Διαβάστε επίσης

    Παραμένει πρωθυπουργός η Άνα Μπρνάμπιτς – Πάνω από είκοσι υπουργεία θα έχει η νέα κυβέρνηση

    Ρωσικό Sukhoi συνετρίβη στην Σιβηρία – Νεκροί και οι δύο πιλότοι

    Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε ενεργειακές και στρατηγικές υποδομές



    ΣΧΟΛΙΑ