Διεθνής πολιτική

Οργή στην Τουρκία για το «χαστούκι» από την ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας

  • NewsRoom
O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου Πηγή Wikimedia Commons

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου Πηγή Wikimedia Commons


Οργή επικρατεί στην Άγκυρα σχετικά με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία ανέφερε πως  αναγνωρίζει «μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία», απαντώντας στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας να εντάξει το ψευδοκράτος της Κύπρου ως «παρατηρητή» στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, επιχειρώντας να του δώσει έμμεση αναγνώριση ως κρατική οντότητα.

Το τουρκικό Υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως «απορρίπτει» τη δήλωση της ΕΕ, ενώ παράλληλα εξαπολύει νέα επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αναλυτικά η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) ότι η ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) σχετικά με την ιδιότητα ένταξης της ως παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.

Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της ”ΤΔΒΚ”, ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός μας.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

Οι προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη τις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης ( Κυπριακή Δημοκρατία) και της Ελλάδας.

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχίας και ισότητας διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία έχει σφετεριστεί από το 1963. Για αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την ”ΤΔΒΚ”. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της ”ΤΔΒΚ” και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ προς Τουρκία: «Αναγνωρίζουμε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου»

Τουρκία: Ο Ερντογάν αλλάζει ξανά τη Στατιστική Υπηρεσία μετά τον επίσημο πληθωρισμό 85,5%ΣΧΟΛΙΑ