• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Ο Ερντογάν αλλάζει ξανά τη Στατιστική Υπηρεσία μετά τον επίσημο πληθωρισμό 85,5%

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Σε έναν νέο μεγάλο ανασχηματισμό στην επίσημη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας προχώρησε ο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πυροδοτώντας ξανά τη διαμάχη σχετικά με την ανεξαρτησία της υπηρεσίας και την ακρίβεια των δεδομένων της για τον πληθωρισμό.

    Στην τελευταία αλλαγή, με βάση προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος Φατίχ Σαχίν απομακρύνθηκε από τη θέση του, έπειτα από οκτώ μήνες στον συγκεκριμένο ρόλο.

    Ο διάδοχος του δεν έχει κατονομαστεί, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας ότι ο Σαχίν δεν ήταν άμεσα υπεύθυνος για τις στατιστικές και τους υπολογισμούς.

    Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, γνωστό ως TurkStat, έχει δει ξανά στην αρχή του έτους έναν μεγάλο ανασχηματισμό στη διαχείρισή του. Ο πρόεδρος και οι τρεις στους έξι αναπληρωτές αντικαταστάθηκαν αφού παρέμειναν στις θέσεις τους για όχι περισσότερο από 18 μήνες. Παραιτήθηκαν επίσης δύο τομεάρχες υπεύθυνοι για τα στοιχεία πληθωρισμού.

    Εν τω μεταξύ, ο επίσημος πληθωρισμός στη χώρα «βρυχάται». Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 85,5% τον περασμένο μήνα, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 158%, σύμφωνα με την TurkStat. Ωστόσο, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης και άλλοι ανεξάρτητοι όμιλοι διαφωνούν με τα επίσημα νούμερα που έδωσε η TurkStat.

    Διαβάστε επίσης

    Reuters: Κεφάλαια πελατών ύψους τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων αγνοούνται στο FTX

    Ερντογάν: Ο έλεγχος των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία θα βοηθήσει στην αγορά των F-16 από την Τουρκία

    ΕΕ προς Τουρκία: «Αναγνωρίζουμε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου»



    ΣΧΟΛΙΑ