• Διεθνής πολιτική

    Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ καλεί εκ νέου τον Γκουτέρες να παραιτηθεί

    • NewsRoom
    Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ του ΟΗΕ

    Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ του ΟΗΕ


    Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκίλαντ Έρνταν, αντέδρασε οργισμένα στις σημερινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τον για άλλη μια φορά να παραιτηθεί.

     «Αποτελεί ντροπή για τον ΟΗΕ το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν ανακαλεί τα λόγια του και δεν είναι καν σε θέση να ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε χθες. Πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο Erdan. Λέγοντας ότι «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα», ο Έρνταν κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΟΗΕ ότι ρίχνει το φταίξιμο στο Ισραήλ για τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

    «Κάθε άνθρωπος καταλαβαίνει πολύ καλά ότι το νόημα των λόγων του είναι ότι το Ισραήλ έχει ενοχή για τις πράξεις της Χαμάς ή, τουλάχιστον, δείχνει την κατανόησή του για το “παρασκήνιο” που οδήγησε στη σφαγή» πρόσθεσε.

    «Ένας γενικός γραμματέας που δεν καταλαβαίνει ότι η δολοφονία αθώων δεν μπορεί ποτέ να κατανοηθεί από οποιοδήποτε “υπόβαθρο” δεν μπορεί να είναι γενικός γραμματέας».

    Αντίποινα του Ισραήλ για τις δηλώσεις Γκουτέρες – «Τέλος στις βίζες στα μέλη του ΟΗΕ»

    Νωρίτερα, το Ισραήλ δήλωσε ότι απαγορεύει στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν τη χώρα «για να τους δώσει ένα μάθημα», αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της κατοχής του παλαιστινιακού λαού επί δεκαετίες.

    Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκίλαντ Έρνταν δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι «λόγω των παρατηρήσεών του θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα σε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έχουμε ήδη αρνηθεί τη βίζα στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα αρμόδιο για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

    Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γκουτέρες μιλώντας σε γενική συζήτηση του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή στη Νέα Υόρκη, προκάλεσε οργή των Ισραηλινών όταν είπε: «Είναι σημαντικό να … αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν σε κενό αέρος. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής». Είπε επίσης ότι καμία αδικία προς τους Παλαιστίνιους δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς.

    Απόσπασμα από τις δηλώσεις Γκουτέρες

    Διαβάστε επίσης

    Φον ντερ Λάιεν: Χρειάζεται ταχεία επιστροφή παράτυπων μεταναστών

    Λίλαρντ: Ξέρω σε ποια ομάδα πήγα, ο Αντετοκούνμπο χρειάζεται να είμαι αυτός που είμαι

    ΗΠΑ: Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Άντονι Μπλίνκεν να απαιτήσει από την Τουρκία τη διακοπή των σχέσεων με τη Χαμάς



    ΣΧΟΛΙΑ