ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο καθαιρεμένος πρόεδρος της Νότιας Κορέας που επέβαλε τον στρατιωτικό νόμο στις αρχές του μήνα, Γιουν Σουκ Γελ, πρόκειται να τεθεί υπό κράτηση, με εντολή του δικαστηρίου της Σεούλ, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που πρόεδρος της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με σύλληψη.
Συγκεκριμένα το Δυτικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Σεούλ ενέκρινε ένταλμα σύλληψης που ζητήθηκε από ερευνητές που εξετάζουν τη βραχύβια επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από τα καθήκοντά του και βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνα για τις κατηγορίες ότι ήταν αρχηγός εξέγερσης, μία από τις λίγες ποινικές κατηγορίες από τις οποίες δεν έχει ασυλία ένας πρόεδρος της Νότιας Κορέας.
Ανεξάρτητα από αυτό, η δίκη του για μομφή εκδικάζεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο πρωθυπουργός Χαν Ντακ-σου, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Γιουν ως υπηρεσιακός πρόεδρος, έχει επίσης παραπεμφθεί σε δίκη από το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί η αντιπολίτευση.
Ο υπουργός Οικονομικών Τσόι Σανγκ-μοκ, ο οποίος ανέλαβε ως υπηρεσιακός πρόεδρος μετά την παραπομπή του Χαν, ασχολείται με τη συντριβή της πτήσης 7C2216 της Jeju Air την Κυριακή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 179 ανθρώπους στην πιο θανατηφόρα αεροπορική καταστροφή επί νοτιοκορεατικού εδάφους.
Το ισχύον ένταλμα σύλληψης ισχύει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου και δίνει στους ερευνητές μόνο 48 ώρες για να κρατήσουν τον Γιουν μετά τη σύλληψή του. Οι ερευνητές πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα ζητήσουν ένταλμα κράτησης ή θα τον αφήσουν ελεύθερο.
Μόλις συλληφθεί, ο Γιουν αναμένεται να κρατηθεί στο Κέντρο Κράτησης της Σεούλ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Ο δικηγόρος του καθαιρεθέντος προέδρου, δήλωσε ότι το ένταλμα σύλληψης ήταν παράνομο και άκυρο, διότι το CIO δεν είχε την αρμοδιότητα σύμφωνα με το νόμο της Νότιας Κορέας να ζητήσει ένταλμα.
Εκατοντάδες υποστηρικτές του Γιουν συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του την Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν κατά του εντάλματος, ενώ ορισμένοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Διαβάστε επίσης
Συρία: Πάνω από τα μισά παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο
Βουλγαρία: Τέσσερις άστεγοι νεκροί από φωτιά στον κεντρικό σταθμό της Σόφιας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πεσκόφ για διακοπές ίντερνετ στη Μόσχα μετά τις προσπάθειες μπλοκαρίσματος σε Telegram και WhatsApp: «Απολύτως νόμιμες»
- Βιομηχανική παραγωγή: Ετήσια άνοδος 5,3% τον Ιανουάριο
- Το Allwyn Game Time με άρωμα ευρωπαϊκού τελικού για το γυναικείο βόλεϊ του Παναθηναϊκού
- Σάλος στο ΥΠΕΞ: Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 383 Ελλήνων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.