ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα έντονη κλιμάκωση καταγράφεται στον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να εξαπολύουν ταυτόχρονες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήττοντας στόχους τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο.
Στη ρωσική πρωτεύουσα, ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε ότι ουκρανικά drones έπληξαν διυλιστήριο στη συνοικία Καπότνια για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, προκαλώντας φωτιά και πυκνούς καπνούς που έγιναν ορατοί σε μεγάλη απόσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ζημιές καταγράφηκαν επίσης σε πολυώροφο κτίριο, βιομηχανική εγκατάσταση και κατοικίες στις γύρω περιοχές.
A UFO was spotted over Moscow this morning
FYI @Tsoukalos pic.twitter.com/FZiAKa8I9c
— Visegrád 24 (@visegrad24) June 18, 2026
Additional footage of Russia’s Moscow oil refinery ablaze this morning after a successful Ukrainian drone attack. pic.twitter.com/34c27d565q
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) June 18, 2026
Το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις για λόγους ασφαλείας, πριν επαναλειτουργήσει λίγες ώρες αργότερα. Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για μαζική επίθεση με drones, υποστηρίζοντας ότι περίπου 180 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς τη Μόσχα καταρρίφθηκαν.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε συνολικά την αναχαίτιση 555 ουκρανικών drones σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ στην περιφέρεια Ροστόφ καταγράφηκαν θάνατοι και τραυματισμοί, καθώς και ζημιές σε εμπορικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρομικές υποδομές.
Την ίδια στιγμή, η ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο ρωσικών επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους. Οι αρχές στο Κίεβο προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν σε καταφύγια, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ισχυρές εκρήξεις στην πόλη.
Στην περιφέρεια Σούμι, ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε επίθεση με drone, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Η Μόσχα και το Κίεβο εντείνουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις, με τη Ρωσία να στοχεύει σχεδόν καθημερινά ουκρανικές υποδομές και την Ουκρανία να απαντά πλήττοντας στρατιωτικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, επιχειρώντας να επηρεάσει την ικανότητα της Μόσχας να συνεχίσει τον πόλεμο.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, καθώς η Ρωσία —μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως— αντιμετωπίζει πλέον ελλείψεις καυσίμων και εξετάζει ακόμη και εισαγωγές μέσω θαλάσσης για την κάλυψη της ζήτησης.
Παράλληλα, διπλωματικές επαφές σε διεθνές επίπεδο συνεχίζονται, χωρίς όμως να διαφαίνεται άμεση προοπτική πολιτικής λύσης. Συνομιλίες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ηγέτες των ΗΠΑ και της Γαλλίας στο περιθώριο της G7 επικεντρώθηκαν στον συντονισμό προσπαθειών για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Ωστόσο, δηλώσεις από τη Μόσχα δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόοδος σε ενδεχόμενη απευθείας συνάντηση μεταξύ των ηγετών Ρωσίας και Ουκρανίας, διατηρώντας το διπλωματικό αδιέξοδο.
Διαβάστε επίσης
Axios: Εξοργισμένος ο Νετανιάχου από τη συμφωνία Τραμπ με το Ιράν – Οργισμένοι και οι σύμμαχοί του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πιερρακάκης: Η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει τις αποταμιεύσεις της για χρηματοδότηση άμυνας, καινοτομίας και ψηφιακών υποδομών
- ΗΠΑ: Έπεσε κάτω από τα $4 το γαλόνι η βενζίνη μετά από τρεις μήνες
- Βαρδακαστάνης για επεισόδιο Διαμαντοπούλου-Δούκα: Άστοχες οι δηλώσεις και των δύο – Αν είναι να γίνει κάτι θα το αποφασίσει ο πρόεδρος, λέει για διαγραφές
- Το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα συμπληρώνεται μετά από 220 χρόνια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.