• Διεθνής πολιτική

    Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι αζερικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Στεπανακέρτ

    • NewsRoom


    Οι Αζέροι στρατιώτες βρίσκονται στην περιφέρεια του Στεπανακέρτ, πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ο πληθυσμός «έχει βρει καταφύγιο στα υπόγεια», δήλωσε στο AFP η Αρμίν Χαϊραπετιάν, εκπρόσωπος των αρχών του θύλακα.

    «Η κατάσταση στο Στεπανακέρτ είναι τρομακτική, οι αζερικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιφέρεια και οι άνθρωποι φοβούνται ότι οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να εισέλθουν στην πόλη κάθε λεπτό και να ξεκινήσουν τις σφαγές», δήλωσε.

    Το Στεπανακέρτ και άλλες περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ στερούνται βασικών υπηρεσιών μετά την αστραπιαία επίθεση των δυνάμεων των Αζερμπαϊτζάν στις αρχές της εβδομάδας για την ανακατάληψη του θύλακα, εξήγησε η Αρμίν Χαϊραπετιάν.

    «Δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, δεν υπάρχει φυσικό αέριο, δεν υπάρχουν τρόφιμα, καύσιμα, σύνδεση Ίντερνετ, ούτε τηλεφωνική σύνδεση…οι άνθρωποι κρύβονται στα υπόγεια», είπε.

    Οι Αρμένιοι αυτονομιστές δέχθηκαν να καταθέσουν τα όπλα έπειτα από μάχες που προκάλεσαν τον θάνατο 200 ανθρώπων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

    Χθες, είχαν τις πρώτες συνομιλίες στο Αζερμπαϊτζάν για την «ενσωμάτωση» του θύλακα στην χώρα.

    «Έχουμε τόσα θύματα, νεκρούς και τραυματίες», είπε η Αρμίν Χαϊραπετιάν χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

    Δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε ότι επτά οχήματα των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, ανάμεσά τους και μεγάλα φορτηγά, διέσχισαν σήμερα αρμενικό σημείο ελέγχου με κατεύθυνση το Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Η αρμενική ηγεσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για την άφιξη ανθρωπιστικής φάλαγγας από την Αρμενία στον θύλακα.

    Ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, προέδρου της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» (Ναγκόρνο Καραμπάχ) , δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούν οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως όρο για να παραδώσουν τα όπλα τους ή σχετικά με την πιθανή αμνηστία που προτείνει το Μπακού.

    Ο Μπαμπαγιάν δήλωσε ότι η κατάσταση στον θύλακα είναι δύσκολη. Οι κάτοικοι πεινούν και ζουν χωρίς ηλεκτρικό και καύσιμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ευρείας κλίμακας κινητικότητα των ανθρώπων, διότι η περιοχή βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό πολιορκία.

    Το Αζερμπαϊτζάν θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια στα δικά τους οχήματα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ προς την Αρμενία, δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, την ώρα που πολλοί κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τον θύλακα μετά την αζερική επίθεση.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Ο στρατός ασκεί πιέσεις στο ανατολικό μέτωπο

    Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Καλώ σε παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

    Ευρωζώνη: Καμπανάκι για συρρίκνωση της οικονομίας – Βαρίδι Γερμανία και Γαλλία



    ΣΧΟΛΙΑ