• Διεθνής πολιτική

    Η διαδικασία στο Κογκρέσο για την πιστοποίηση της νίκης Μπάιντεν – Δεν θα αντιταχθεί, ανακοίνωσε ο Πενς

    • NewsRoom


    Ξεκίνησε η διαδικασία στο Κογκρέσο για την πιστοποίηση της ψηφοφορίας του εκλεκτορικού σώματος και της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, καταφεύγοντας πίσω από τους “περιορισμούς” του Συντάγματος.

    Ο Πενς παρουσίασε τα επιχειρήματά του σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε μόλις πριν από την έναρξη έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου με σκοπό την επίσημη καταγραφή των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

    Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει τον Μάικ Πενς,  να «κάνει αυτό που πρέπει» προκειμένου να μην κυρωθεί η νίκη του Μπάιντεν. «Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος. «Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

    Ο Μάικ Πενς προεδρεύει στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου με σκοπό την επίσημη καταγραφή των ψήφων των μεγάλων εκλεκτόρων. Ο ρόλος του ορίζεται αυστηρά από το πρωτόκολλο.

    Κατά τη συνεδρίαση οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να θέσουν ενστάσεις για μια σειρά από πολιτείες. Κάθε ένσταση θα οδηγεί στη διακοπή της διαδικασίες με τα δύο σώματα να καλούνται να συζητήσουν και να αποφασίσουν επ αυτής.

    Η πρώτη ένσταση που κατατέθηκε αφορούσε το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην Αριζόνα.

    Πολλοί Ρεπουμπλικανοί, πάντως, μεταξύ των οποίων και ο Μιτς ΜακΚόνελ, τόνισαν ότι η προσπάθεια είναι λανθασμένη και θα μπορούσε να βλάψει το έθνος μακροπρόθεσμα. Έκαναν δε έκκληση για την ταχεία πιστοποίηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να ορκιστεί ο Μπάιντεν πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου.

    Οποιαδήποτε πρόκληση αναμένεται να απορριφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

    Διαβάστε επίσης:

    Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ την ήττα »

    Mεγάλο πάρτι στις αγορές: O DOW στις 31.000 μονάδες – Κέρδη εως 60% και στα Cryptocurrencies

     



    ΣΧΟΛΙΑ