• Διεθνής πολιτική

    Κομισιόν: Σκληρή γλώσσα για την Τουρκία – Η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά

    • NewsRoom
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Να απέχει από μονομερείς ενέργειες και να κάνει σεβαστά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών καλεί η Κομισιόν την Τουρκία, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής για τη διεύρυνση.

    Κομμάτια του προσχεδίου, τα οποία δημοσίευσε η ΕΡΤ αναφέρουν χαρακτηριστικά:

    «H κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο και τις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων (των θαλάσσιων ζωνών) που δικαιούνται τα νησιά τους, πρέπει να γίνονται σεβαστά και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο μέσω διαλόγου με καλή πίστη και επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας. Η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη απαίτηση για τη διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

    Η Επιτροπή αναφέρεται επίσης στα σοβαρά προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αναφορικά με το μεταναστευτικό  επισημαίενισ τα συμπεράσματά της πως υπάρχει κάποια πρόοδος, ωστόσο τονίζει ότι παραμένει σε αναστολή η συμφωνία για επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Εκτός του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον Αμυντικό προϋπολογισμό οι τροπολογίες με τις προϋποθέσεις για τα Τουρκικά F-16 – Τι σημαίνει αυτό

    Ενημέρωση Δένδια σε Παναγιωτόπουλο για τις συναντήσεις στην Αίγυπτο – Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ

    Τσίπρας σε Χριστοδουλίδη: «Να αξιοποιηθούν οι κυρώσεις κατά Τουρκίας που θεσπίστηκαν τον Ιούνιο του 2019»



    ΣΧΟΛΙΑ