• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Εκτός του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον Αμυντικό προϋπολογισμό οι τροπολογίες με τις προϋποθέσεις για τα Τουρκικά F-16 – Τι σημαίνει αυτό

    • NewsRoom
    Τουρκικά F16 πετούν στον ουρανό

    Τουρκικά F16


    Η Αμερικανική Γερουσία φέρεται να άφησε εκτός του νομοσχεδίου της για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) τις τροπολογίες που είχαν προτείνει ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, με τις οποίες έθεταν όρους και προϋποθέσεις στην Τουρκία για την απόκτηση και αναβάθμιση F-16.

    Ανάμεσα στους όρους ήταν και πως η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

    Την είδηση ανέφερε αρχικά το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ενώ επιβεβαίωσε και ο δημοσιογράφος Πέτρος Κασφίκης.

    Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Κασφίκης, ανάλογες τροπολογίες, με όρους για την Τουρκία, έχουν ήδη περάσει στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τύχη των τροπολογιών θα αποφασιστεί κατά την διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας για την τελική εκδοχή του NDAA.

    Τέλος, όπως επισημαίνει ο Έλληνας δημοσιογράφος,  ανεξάρτητα από το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.

     

    Σύμφωνα με την τροπολογία του Αμερικανού Γερουσιαστή και Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ,  ζητείται από τον Αμερικανό πρόεδρο να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δέκα μέρες είχε κατατεθεί, από τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, δεύτερη τροπολογία που έθετε πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για την απόκτηση και την αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

    Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16, ή τεχνολογία αναβάθμισης, ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και εναντίον στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά συμμάχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του SDF για την εκστρατεία κατά του ISIS, καθώς και καμία εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από την ημερομηνία που η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

    Η τροπολογία ζητούσε επίσης να επικυρωθεί το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ και να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων στη Συρία.



    ΣΧΟΛΙΑ