• Διεθνής πολιτική

    Κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Γαλλίας στη Μεσόγειο – Συμμετέχει και το Charles de Gaulle

    • NewsRoom


    Κοινές αεροναυτικές ασκήσεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες ελληνικές και γαλλικές δυνάμεις, στις οποίες θα συμμετάσχει το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle.

    Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι επιδιώξεις της Τουρκίας ξεπερνούν τις προκλήσεις στην Μεσόγειο και τις απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, με το Παρίσι να δείχνει αποφασισμένο να αυξήσει περαιτέρω την παρουσία του στην περιοχή.

    Στο πλαίσιο της περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών, αύριο αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γαλλίδα ομολόγου του, Φλορένς Παρλί. Χωρίς να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της ατζέντας της συνομιλίας των δύο υπουργών, τις τελευταίες ημέρες έχει ξαναζεσταθεί η συζήτηση για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και για αγορά γαλλικών οπλικών συστημάτων.

    Οι συζητήσεις αφορούν όχι μόνο τις φρεγάτες Belh@rra αλλά και την αγορά μαχητικών τύπου Rafale, καθώς και προμήθεια βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών, ελικοπτέρων και άλλων υλικών άμεσης προτεραιότητας.

    Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει μέχρι και 10 δισ. ευρώ για αγορές νέων οπλικών συστημάτων, κάποια εκ των οποίων άμεσα, δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες, με στόχο την προμήθεια στρατιωτικού υλικού και ανταλλακτικών άμεσης προτεραιότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ