• Διεθνής πολιτική

  Κίεβο: Στους διεθνείς «χορηγούς του πολέμου» ο κολοσσός Unilever


  Στο στόχαστρο τόσο του Κιέβου όσο και ακτιβιστών στο Λονδίνο βρίσκεται ο κολοσσός διανομής καταναλωτικών αγαθών Unilever, καθώς κατηγορείται ότι διατηρεί επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία, παρά την εισβολή στην Ουκρανία.

  Η ουκρανική υπηρεσία για την πρόληψη της διαφθοράς πρόσθεσε την εταιρεία στη λίστα με τους «διεθνείς χορηγούς πολέμου», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

  Η Unilever κατηγορείται «λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας της στη Ρωσική Ομοσπονδία και των μεγάλων φόρων που τροφοδοτούν τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό» και στηρίζουν «τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

  Ουκρανοί και Βρετανοί ακτιβιστές διαδήλωσαν σήμερα το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής στο Λονδίνο, κρατώντας μια γιγαντιαία αφίσα που παρομοίαζε διαφημίσεις για τα σαπούνια Dove, μια από τις εμπορικές μάρκες της Unilever, στην οποία εμφανίζονταν τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες.

  Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Unilever ανέστειλε «όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές από και προς τη Ρωσία», καθώς και όλες τις διαφημιστικές δαπάνες στη χώρα, και ισχυρίζεται ότι δεν επενδύει πλέον εκεί.

  Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η εταιρεία παρέπεμψε σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και στο οποίο υποστήριξε ότι «για εταιρείες όπως η Unilever, που έχουν μεγάλη φυσική παρουσία στη χώρα, η αποχώρηση δεν είναι εύκολη».

  Η εταιρεία, της οποίας το τιμόνι μόλις ανέλαβε ο Ολλανδός Χάιν Σουμάχερ, απασχολεί περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους στη Ρωσία, όπου συνεχίζει να προμηθεύει τοπικά προϊόντα τροφίμων και υγιεινής.

  Η εταιρεία λέει ότι «κατανοεί» τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει εντελώς τη χώρα, αλλά σημειώνει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει τους υπαλλήλους της στη Ρωσία και διαβεβαιώνει ότι, αν το έκανε, τις δραστηριότητές της θα τις εκμεταλλευόταν το ρωσικό κράτος.

  Στα ετήσια αποτελέσματά της για το 2022, η εταιρεία ανέφερε ότι το 2% των καθαρών εσόδων της προήλθε από τη Ρωσία – με καθαρά κέρδη 26% στα 7,6 δισ. ευρώ.

  Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου εκτιμά ότι η Unilever πλήρωσε τουλάχιστον 331 εκατ. δολάρια σε φόρους πέρυσι στη Ρωσία, όπου σχεδόν διπλασίασε τα κέρδη της σε διάστημα ενός έτους.

  Χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness κατήγγειλε ότι η γαλλική εταιρεία TotalEnergies και η βρετανική Shell διαθέτουν στις αγορές φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τονίζοντας πως η δεύτερη κέρδισε «εκατοντάδες εκατομμύρια» δολάρια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  Διαβάστε επίσης:

  Wall Street: Άνοιγμα με οριακές απώλειες

  ΣΕΒ: Έρχεται στην Αθήνα ο «Πατριάρχης» της βιοτεχνολογίας Δρ. Στέλιος Παπαδόπουλος

  Γιώργος Σταμάτης: Το ηχηρό μήνυμα που έστειλε στην ορκωμοσία της νέας Βουλής  ΣΧΟΛΙΑ